Maratonistul bistrițean Tibi Ușeriu aleargă 563 de km la Polul Nord în cursa vieții sale. Temperatura poate ajunge la -63 de grade Celsius

Azi, multor oameni li se pare o provocare să se ridice din scaunele de birou și să facă o plimbare de 2,1 km prin parc. Pentru alții, ceva mai determinați, un semimaraton de 21 km e un vis greu de atins. Pentru a-l realiza, e nevoie de depășirea unei anumite zone de confort și de un antrenament progresiv destul de serios.

Dar cum ar fi să-ți pui în minte să alergi 250 km? Aici lucrurile se complică. Intervin disciplina și voința. Trebuie să poți răspunde la două întrebări: De ce faci acest lucru? Unde vrei să ajungi? Despre pregătire – e mult și să vorbim despre ea. Lucrurile devin foarte specializate.

Când vine vorba despre dublarea sau aproape triplarea acestei distanțe, vorbim despre o doză certă de nebunie și despre depășirea tuturor limitelor pe care credeai că le poți avea.

Dar dacă ai adăuga distanței un condiment în plus? Cum ar fi condiții meteo duse la extrem? Atunci putem vorbi despre ceva atât de radical, încât se pune întrebarea dacă poți ieși viu și nevătămat dintr-o astfel de încercare.

Fiindcă îmi plac provocările dincolo de extrem, m-am înscris pe 11 martie 2016 într-o astfel de cursă: 563 de km la Polul Nord, un loc unde temperaturile pot ajunge la -62 de grade Celsius.

Sper să reușesc. Sper să vă pot povesti odată în detaliu cum a fost această aventură, ce am trăit acolo și ce am învățat din ea. Cu siguranță, voi avea destul timp să mă gândesc la voi toți, cei care mă susțineți și mă încurajați să particip la o astfel de cursă extremă.

Când vine vorba de 563 de km între ghețuri prin noaptea polară e imposibil să-ți propui ceva anume, să spui cuvinte mari sau să găsești cauze sociale pe care să le susții. Va fi o cursă simplă – cursa vieții mele, scrie Tibi Uşeriu pe facebook.

foto: Voicu Bojan