Voluntari bistrițeni în finala competiției “Gala Naţională a Voluntarilor 2015”

Competiţia Gala Naţională a Voluntarilor 2015 are 4 categorii și 21 de secţiuni. O echipă de voluntari din Bistrița se află printre finaliști cu proiectul „1000 de zâmbete pentru copiii din centrele de plasament”. Susține-i pe finaliști cu un vot la link-ul de sub descrierea proiectului.

În județul Bistrița, 400 copii sunt crescuți în orfelinate, cei mai mulți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Anual tinerii părăsesc centrele de plasament fără a avea deprinderile necesare unui trai independent, nu știu să comunice în mod adecvat, să-și caute sau să-și păstreze un loc de muncă. După împlinirea vârstei de 18 ani, sunt pe cont propriu, au șanse foarte mari de a ajunge în stradă, măresc numărul cazurilor de delicvență juvenilă sau populează sistemul penitenciar. Aceștia dezvoltă complexe de inferioritate, teama față de lumea exterioară, simțindu-se marginalizați și priviți doar ca fiind „copii de la casa de copii”. Proiectul „1000 de zâmbete pentru copiii din centrele de plasament” a fost inițiat din dorința de a învinge barierele sociale și din dorința de a diminua traumele suferite de acești tineri, ajutându-i să se integreze, prin programul de consiliere, în condițiile în care, acești copii nu au beneficiat pe parcursul șederii lor în centrul de plasament de un suport emoțional adecvat. În derularea acestui proiect, un rol deosebit de important l-au avut voluntarii aceștia au creat legături cu tinerii de acolo care au fost încântați să le vorbească voluntarilor despre poveștile lor de viață.

Numărul de voluntari implicați în cadrul proiectului: 44
Numărul de ore de voluntariat desfășurate în cadrul proiectului: 846

„Bănuiam ce mă așteaptă, dar când am ajuns acolo mi-au dat lacrimile am văzut condițiile în care locuiesc acești tineri. Când am intrat în „școală” am rămas uimită pur și simplu. Am comparat-o cu școala unde merg eu și mi-au dat lacrimile… Dar parcă acei tineri nu mai țin cont de locul în care trăiesc, sunt afectuoși și curioși. Sincer, nu mi s-a mai întâmplat să primesc atât de multă afecțiune din partea unor tineri pe care abia îi cunoșteam. Nici nu am știut cum să reacționez. Le-am simțit inimile rănite. Acel „mulțumesc că ați venit” spus de băiatul de 17 ani m-a răscolit. A fost momentul perfect și potrivit să prețuiesc ce am! Aștept următoarea acțiune, să mă descopăr mai bine, să învăț mai multe și să facem cât mai mulți oameni să zâmbească!”

(Cosmina Balan, Voluntar în cadrul proiectului)

Suntem finalisti !!!!! Pentru prima data cu un proiect la ‪#‎GalaNationalaaVoluntarilor #‎GoTeamImpactBistrita‬ !!!! Ne bucuram ca putem face cunoscuta la nivel national problema cu care se confrunta acesti tineri in momentul in care parasesc centrul de plasament. Pentru a fi castigatorii titulului de “Proiectul anului” avem nevoie de voturi 🙂 Daca aveti timp si credeti in acest proiect va rog sa votati :> Multumesc.

a scris Adela Roșca pe Facebook.

Votează AICI!

sursa: galavoluntarilor.ro