Un tânăr din Năsăud a pus la punct primul sistem de operare românesc ce ar putea fi o alternativă mai bună decât Windows

Ştefan Brânduşă (25 de ani), din Bistriţa-Năsăud, este creatorul primului sistem de operare românesc. Tânărul susţine că produsul său este mai sigur şi mai accesibil decât celebrul Windows şi, adoptat la nivel de administraţie locală, ar duce la economii de milioane de euro.

Specialiştii din zona IT din întreaga ţară şi de peste hotare sunt încă de anul trecut cu ochii pe un proiect dezvoltat de un tânăr de doar 25 de ani. Este vorba despre primul sistem de operare românesc, bazat pe Linux, pus la punct de Ştefan Brânduşă, un tânăr din Năsăud.

Iniţial a fost un singur sistem de operare, iar ulterior s-au desprins două: Kogaion, dedicat utilizatorului de rând, şi Argent, orientat către servere, cloud management, data centers, securitate informatică. Dacă Kogaion poate să înlocuiască cu succes sistemul Windows, fiind chiar mai simplu de utilizat decât acesta, Argent este dedicat administraţiei publice, fie că este vorba despre zona fiscală, de servicii, informaţii sau chiar armată.

Citește mai departe pe adevarul.ro