Un “pas” în plus în Orașul NeVăzut

Miercuri, începând cu ora 18:00, în incinta Casinoului- Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca, zeci de studenți au luat parte la o sesiune de informare şi conştientizare cu privire la deficienţa de vedere, desfaşurată în cadrul campaniei “Ascultă Oraşul NeVăzut”.

Invitații au primit un ghid practic, numit “Pași mici pentru un ajutor mare”, care exemplifică situații în care nevăzatorii pot să fie ajutați pe stradă, în troleu de către trecătorii care văd lumina zilei.

De asemena, Florin Rădulescu, unul dintre organizatori, care este nevăzător, a invitat persoanele prezente să participe  la demonstraţii interactive cu dispozitive adaptate, aceștia având posibilitatea de a afla informaţii utile despre deficienţa de vedere şi de a înţelege nevoile persoanelor cu această dizabilitate.

Invitaților care au avut curajul să facă parte, pentru câteva minute, din lumea celor cu această deficiență le-au fost acoperiți ochii, li s-au oferit bastoane, iar aceștia, împreună cu un insoțitor, tot din rândul publicului, s-au deplasat, incercâd să conștientizeze dificultatea lipsei vederii.

” Când eram adolescent, umblam fără baston. Îmi era greu să accept această deficiență, însă cu timpul… m-am obișnuit. O mare problemă a acestui oraș este lipsa semafoarelor cu semnal sonor. Acestea reprezintă un real pericol. Mie mi s-a întamplat de două ori să fiu accidentat pe trecerea de pietoni”, a menționat Florin Rădulescu.

Florin a mai adăugat faptul că i s-a întâmplat în Cluj, într-un troleu, să fie întrebat de către un șofer de ce nu stă acasă, căci acolo este locul lui. Șoferul i-a adresat această întrebare pe fondul nemulțumirii lui Florin în ceea ce privește informarea referitoare la stațiile care urmează.

Printre organizatorii evenimentului se numără Ana Cășvean, Florin Rădulescu, Dan Lionte- Maluș, Oana Șchiopu, Avram Georgiana și, nu în ultimul rând,  Alina Pavelea, voluntar.

Evenimentul este organizat de Asociaţia PONTES în parteneriat cu Direcţia de Asistenţa Socială şi Medicală Cluj Napoca şi ASCOR (filiala Cluj), în cadrul proiectului “Paşaport de Succes pentru copii şi tineri cu deficienţe de vedere”, proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Proiectul și-a propus reducerea inegalităților și a excluziunii sociale a copiilor și tinerilor cu dizabilități (deficiențe de vedere).

 

12804007_568052330019532_2078619439_n 12804181_568052146686217_1868673153_n (1)

autor: Florina Homei