ȘTAFETA CICLISTĂ SM 2017 ”Mobilizează și unește oameni”… vorbind despre ”Viața cu SM” la Bistrița

Stafeta ciclistă Scleroză Multiplă (SM), aflată la cea de a 5-a ediție, ajunge sâmbătă 20 mai la Bistriţa. Momentele artistice vor avea loc sâmbătă 20 mai la scena amplasată pe pietonalul Liviu Rebreanu, acolo vor ajunge și bicicliștii participanți la ștafetă, cu mesaje de încurajare pentru cei afectați de această afecțiune.

Organizatorii au pregătit pentru publicul prezent momente de muzică și dans, dar și alte surprize.

În acest an evenimentul va fi organizat în 15 localități din România și București, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de SM și familia acestora, cu prilejul zilei mondiale SM, 31 mai, într-un demers comunitar de susținere a cauzei persoanelor afectate de scleroza multiplă pentru solidarizarea și încurajarea persoanelor afectate de această maladie.

Ștafeta ciclistă SM este o campanie de informare și conștientizare pentru a susține pacienții afectați de scleroză multiplă în demersul lr de înființare a unei rețele naționale de grupuri de suport, care să îi ajute pentru îmbunătățirea calității vieții lor.

Cum puteți fi alături și cum îi puteți sprijinii pe de cei ce suferă de această cumplită afecțiune:

Cei mai mici pot aduce un desen o poezie, un gand bun, sau simpla lor prezență în susținerea acestei cauze în preajma ultimei zi de miercuri din luna mai a fiecărui an, când la Bistrița se va desfășura acest eveniment. Cei mai mari îi pot sprijini chiar financiar pe cei afectați, prin donații directe, sau în contul Asociației de Scleroză Multiplă Bistrița – RO 15 BRDE 060 Sv 12240420600 BRD sucursala Bistrița.

Ce este scleroza multiplă? (SM)

SM nu este o boală contagioasă și nu scurtează speranța de viață a persoanelor diagnosticate deoaree nu este o boală letală;

SM nu este o boală psihică sau mentală;

SM nu este o boală ereditară;

SM este o boală a sistemului nervos, o boală cronică neurologică;

SM presupune afectarea tecii de mielină care înconjoară neuronii afectând astfel transmiterea impulsului nervos.

SM este cea mai răspândită boală a adultului tânăr și apare în general între vârsta de 20-40 ani.

  • Tratamentul existent reduce numărul, fregvența și fregvența recăderilor și totodată, poate încetini progresia bolii.
  • Tipul de tratament depinde de severitatea simptomelor și dacă boala este în faza activă sau în remisie.
  • Există și cazuri de SM întâlnite la copii și la adolescenți, dar și la persoane cu vârsta mai înaintată.
  • SM afectează de două ori mai multe femei decât bărbați.
  • Investigațiile pot ajuta la confirmarea sau excluderea acestui diagnostic, în caul în care doar istoricul și examenul neurologic nu pot susține cu certitudine existența acestei afecșiuni.
  • Investigațiile utilizate sunt: rezonanța magnetică nucleară (RMN) a creierului și a măduvei spinării, puncția lombară și testul potențialelor evocate.

Asociația de Scleroză multiplă din Bistrița este o organizație nonprofit, care are ca scop creșterea calității vieții în rândul persoanelor afectate de scleroză multiplă (SM). S-a înființat în 9 aprilie 2008, are 62 de membrii, din care 39 persoane bolnave SM, fiind acreditată în furnizarea de servicii socio-meicale primare, de către Ministerul Muncii Familiei și Protecției sociale. Asociația are de asemenea și un punct de lucru obținut prin contract de comodat.