Ştafeta ciclistă SM 2016 a ajuns la Bistrița | „Mobilizează și unește oameni”

Stafeta ciclistă Scleroză Multiplă (SM), aflată la cea de a patra ediție, a pornit marţi, 17 mai de la Oradea, urmând să ajungă în patru reședințe de județ: Bistriţa, Cluj-Napoca, Constanța și Alba Iulia, la care se adaugă București și Chișinău.

Ștafeta ciclistă SM este o campanie de informare și conștientizare pentru a susține pacienții afectați de scleroză multiplă în demersul lr de înființare a unei rețele naționale de grupuri de suport, care să îi ajute pentru îmbunătățirea calității vieții lor.

Realizarea unui eveniment recreativ, itinerant, de conștientizare a opiniei publice, de tip ștafetă ciclistă, organizat în mai multe reședințe de județ și capitală, cu participarea tinerilor, copilor, familiilor acestora, precum și a voluntarilor cu prilejul zilei mondiale SM este un demers comunitar de susținere a cauzei persoanelor afectate de scleroza multiplă pentru înființarea rețelei naționalede grupuri de suport.

Ziua sclerozei multiple (SM) se sărbătorește în ultima zi de miercuri din luna mai a fiecărui an.

Joi ștafeta a ajuns la Bistrița unde au fost prezenți mulți tineri, copii, părinți, voluntari și oameni talentați ce au urcat pe scenă pentru a susține această cauză, pentru a fi solidari și ai încuraja pe cei afectatați.

Programul artistic din acest an a fost unul diversificat menit să-i încânte atât pe cei mici cât și pe părinții lor. Pe scena amplasată pe strada Albert Berger, nr. 10 au urcat: LOTUS Dance Studio, Dance Star Academy, Top Dance, Reborn, Floris, Ralph, Diana Porca și un moment demonstrativ oferit de Profesional FIGHT GYM.

Cum puteți fi alături și cum îi puteți sprijinii pe de cei ce suferă de această cumplită afecțiune:

Cei mai mici pot aduce un desen o poezie, un gand bun, sau simpla lor prezență în susținerea acestei cauze în preajma ultimei zi de miercuri din luna mai a fiecărui an, când la Bistrița se va desfășura acest eveniment. Cei mai mari îi pot sprijini chiar financiar pe cei afectați, prin donații directe, sau în contul Asociației de Scleroză Multiplă Bistrița – RO 15 BRDE 060 Sv 12240420600 BRD sucursala Bistrița.

Sistemul de “2%” permite contribuabililor persoane fizice să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală. Este un sistem prin care cetățenii au posibilitatea să deidă în mod direct ce se întâmplă cu impozitele lor.

Asociația de Scleroză Multiplă Bistrița poate fi contactată la adresa de mail: bcristina1@yahoo.com sau la num[rul de telefon: 0263211880.

Ce este scleroza multiplă? (SM)

SM nu este o boală contagioasă și nu scurtează speranța de viață a persoanelor diagnosticate deoaree nu este o boală letală;

SM nu este o boală psihică sau mentală;

SM nu este o boală ereditară;

SM este o boală a sistemului nervos, o boală cronică neurologică;

SM presupune afectarea tecii de mielină care înconjoară neuronii afectând astfel transmiterea impulsului nervos.

SM este cea mai răspândită boală a adultului tânăr și apare în general între vârsta de 20-40 ani.

  • Tratamentul existent reduce numărul, fregvența și fregvența recăderilor și totodată, poate încetini progresia bolii.
  • Tipul de tratament depinde de severitatea simptomelor și dacă boala este în faza activă sau în remisie.
  • Există și cazuri de SM întâlnite la copii și la adolescenți, dar și la persoane cu vârsta mai înaintată.
  • SM afectează de două ori mai multe femei decât bărbați.
  • Investigațiile pot ajuta la confirmarea sau excluderea acestui diagnostic, în caul în care doar istoricul și examenul neurologic nu pot susține cu certitudine existența acestei afecșiuni.
  • Investigațiile utilizate sunt: rezonanța magnetică nucleară (RMN) a creierului și a măduvei spinării, puncția lombară și testul potențialelor evocate.

Asociația de Scleroză multiplă din Bistrița este o organizație nonprofit, care are ca scop creșterea calității vieții în rândul persoanelor afectate de scleroză multiplă (SM). S-a înființat în 9 aprilie 2008, are 62 de membrii, din care 39 persoane bolnave SM, fiind acreditată în furnizarea de servicii socio-meicale primare, de către Ministerul Muncii Familiei și Protecției sociale. Asociația are de asemenea și un punct de lucru obținut prin contract de comodat.

OAMENI CA VOI

Și noi am fost oameni ca voi, dar viața ne-a oferit un drum aparte; un drum al durerii, un drum al disperării, un drum pe care nu l-am dorit.

Vrem să fim înțeleși și sprijiniți: cu un zâmbet, o vorbă bună.. Am avut o viață normală, decentă, pe care dorim să o continuăm cu fruntea sus, pășind pe propriile picioare.

Eram la fel ca voi ceilalți: iubeam viața, zilele cu soare, zâmbeam, orice ne făcea plăcere sau ne întrista. Viața are acum pentru noi o altă însemnătate, o altă dimensiune, zilele cu soare sunt o pată infimă de culoare, în sumbrul cotidian, zâmbetul are un gust amar. Am rămas doar cu lacrimile, dar sunt lacrimi de tristețe, de durere.

Am pierdut tot ce se putea: prieteni, loc de muncă, relații sociale, uneori și familia.

Un singur lucru ne-a mai rămas: DORINȚA de o viață normală și SPERANȚA.

Priviți în jurul vostru, suntem printre voi, alături de voi, dar puțin mai deosebiți. Nu ne marginalizați, redați-ne locul pe care l-am pierdut.

Noi credem…

  • că lumea din jurul nostru trebuie prețuită, îngrijită și mai ales prijinită atunci când este nevoie.
  • în oameni și în capacitatea lor de a fi solidari unul cu celălalt.
  • că orice gest, oricât de mic, poate însemna o schimbare enormă în bine.

 

google-site-verification=gHWKmL0K5KEC6QXvLuHNbKbd4eXwoj20iAP0r35Daic