Ștafeta ciclistă SM 2015 mobilizează și unește oameni

Pentru al doilea an consecutiv la Bistrița în preajma ultimei zile de miercuri din luna mai Ştafeta Ciclistă Scleroza Multiplă își face prerzența în pe străzile din oraș, pentru a atrage atenția celor care știu prea puține despre această maladie, și de ai informa și de a încuraja pacienții afectați, la data la care se marchează Ziua Mondială a Sclerozei Multiple.

Soare, aer curat, glasuri de copii, tineri cu biciclete pot fi regăsite în cele șapte orașe prin care anul acesta va trece ștafeta pe traseul Oradea, Bistriţa, Alba Iulia, Constanţa şi Bucureşti, dar şi capitala Republicii Moldova, Chişinău.

Scopul acestei campanii este solidarizarea şi încurajarea pacienţilor afectaţi de scleroză multiplă în lupta lor cu această maladie.

”Este greu să-i aducem pe cei care suferă alături de noi, au tendinţa de a se izola. Dar facem eforturi, încercăm să le explicăm oamenilor care le sunt drepturile, să-i scoatem din depresie, să le arătăm soluţii şi cel mai important este să-i motivăm să lupte, este extrem de greu să accepţi că nu mai ai mobilitate, că nu mai eşti ”normal”. Este important să socializăm, să ne continuăm viaţa şi cu această boală, să facem parte din societate aşa cum suntem, avem multe de oferit şi trebuie să şi cerem ce ni se cuvine, o viaţă normală, atât cât se poate” spune Loredana, care a fost diagnosticată cu Scleroză Multiplă în vara anului 2013 şi care este unul din cei mai activi membri ai Asociaţiei de la Bistriţa.

”Mulţi bolnavi mă invidiază, am făcut mari eforturi, am luptat şi uite că pot să mă mişc fără o cârjă, nu aş fi crezut acum un an… Am dat jos câteva kilograme, vreo 20, dar mă simt mai bine. Am participat la multe acţiuni, mi-am aflat drepturile, m-am mobilizat, lupt şi încerc la rândul meu să fac ceva pentru cei din oraş şi din judeţ, care suferă. Trebuie să vină alături de noi, sunt convinsă că putem să facem multe, să schimbăm mentalitatea oamenilor, care nu înţeleg ce se întâmplă cu noi, să ne ajutăm reciproc” spune Loredana.