Semnal de alarmă tras de şeful Aquabis! Şandru arată cu degetul spre Garda de Mediu şi Apele Române

Într-un comunicat remis redacţiei de către directorul Aquabis Ioan Şandru se arată că, pe fondul precipitaţiilor abundente din ultimele zile, capacitatea staţiilor de tratare a apei potabile sunt depăşite, iar calitatea apei furnizate populaţiei este cu greu asigurată prin procesele tehnologice.

Este pentru prima dată în ultimii ani când se trage un astfel de semnal de alarmă! Şandru arată că, faţă de situaţii similare, când Garda de Mediu şi Apele Române i-au amendat societatea pentru nivel de turbiditate a apei de 50 NTU, analizele actuale arată o creştere a gradului de turbiditate de peste 80 de ori, adică 4500 NTU!

,,Dacă la o turbiditate de 50 NTU S.C.Aquabis S.A  a fost amendată de Apele Române și Garda de Mediu pentru poluare  , acum la 4.500  NTU cine va primi sancțiuni și amenzi?  .
,, Dacă proiectele Apelor Române Bistrița ar fi scoase din sertare șI puse în practică ,cele referitoare la digul de la frontul de captare din zona Cormaia , cu siguranță misiunea Aquabisului în această situație nu ar fi atât de dificilă și nu am fi nevoiți să acționăm cu utilaje și buldoexcavator pentru protejarea puțurilor din zona Cormaia.’’ spune Ioan Şandru.
TURBIDITATEA este termenul folosit în mod uzual care caracterizează gradul de limpezime a apei. Apa care nu este limpede prezintă un anumit nivel de turbiditate. Gradul de turbiditate este dat de numărul particulelor organice şi anorganice din apă, aflate în suspensie şi care nu se sedimentează în timp.
În cazul în care apa de la robinet prezintă un aspect neplăcut, colorat, se recomandă neconsumarea ei. Există posibilitatea inclusiv al transmiterii unor boli gastro-intestinale pe această cale!
foto: observatorbn.ro