Șantaj emoțional sau lipsă de comunicare? Cum îți îngrădesc părinții pasiuniile din prea multă dragoste pentru tine!

Vara se aproprie și ca de fiecare dată când se întâmplă acest lucru, unii dintre noi pășesc totodată în perioada de examene, adică școală, adică stres.

Stres pentru copii, adolescenți și implicit părinți. Nu ar fi o povară atât de greu de dus dacă stresul indirect provenit de la părinți nu s-ar răsfrânge asupra copiilor lor. Și de ce se întâmplă așa? Pentru că, perspectiva părintilor e în felul următor: vor săa aibă copii care excelează, care să-și facă cariere, cele cliseu, pe care le stim deja: trebuie să aspire spre a fi doctor, avocat, contabil, inginer, fară a lua în considerare dorința copilului sau potențialul lui. Însă scopul nu e de a critica modul de educare al copiilor, pentru că până la urmă fiecare își educă copilul cum crede de cuvință, însă vrem să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește timpul lor liber.

Fiecare părinte își orientează copilul spre o activitate sportivă, spre exemplu: fotbal, gimnastică, dans etc. Problema apare în momentul în care odată ajunsă perioada tezelor, examenelor, aceste activități par să înceteze.

Cât de mult ar pune în pericol 1-2 ore de mișcare pregătirea pentru aceste examene? În primul rând, în urma unei simple căutări pe nelipsitul Google între legătura dintre mișcare și creier, găsim nu unul ci nenumărate motive care încurajează mișcarea zilnică. Unul dintre ele și cel mai elocvent pentru subiectul nostru e ca mișcarea eliberează și reduce stresul. Aceasta scade nivelul de cortizol, care este hormonal responsabil pentru provocarea stresului și crește nivelul de endorfină și serotonină, acestea din urmă fiind principalii responsabili pentru starea de bine și fericire.

Altele ar fi că exercitiile fizice oxigenează creierul și îmbunătățesc funcțiile cognitive ale acestuia (capacitatea de a procesa și stoca informații). În al doilea rând, orice copil are alocat un timp liber pentru a se recrea. De ce să nu folosim acest timp pentru ceva într-adevăr util pentru minte și corp? Suntem martori la legătura puternică actuală între copii, chiar de cele mai mici vârste, și Internet.

Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut un copil care nu părea a avea mai mult de 6 ani dar care ținea în mână un telefon pe care îl mânuia cu o dibacie extraordinară. Nimic de condamnat, suntem până la urmă în era tehnologiei, dar cum ar fi să echilibrăm puțin balanța între Internet și mișcare?

Hai să analizăm puțin și perspectiva tinerilor. Își caută și găsesc hobbiuri, modalități de a-și petrece timpul liber, încep cu stangăcie dar descoperă pe parcurs că le place, din ce în ce mai mult și de ce? Hai să ne amintim de creier, care le dă semnale de bună stare în urma mișcării fizice și pe urmă intervine socializarea.

Cu toții ne dorim copii sociabili, care leagă prietenii, și devin astfel deschiși și parte dintr-un anturaj benefic lor. În orice sport practicat, pe langă elemental de bază, adică mișcarea, există elementul de disciplină. Mai mult decât atât, copiii învață să fie responsabili, să urmeze un program și să fie creativi. Ce parinte nu-și dorește aceste calități în propriul copil?

Hai să nu uităm legătura strânsă între școală, învățat și mișcare. Hai să lasăm copii 1-2 ore pe zi, pe săptămână să participe la activitățile extra școlare care se pare că ii vor ajuta la școala propiu-zisă. “Lasa-I să bată mingea” !!!!!!

Autor: Andreea