Şampania PNL miroase a colivă

„Trei, Doamne, şi toţi trei”…cam aşa arată poza celor de la PNL Bistriţa-Năsăud făcută la început de an. Cu un pahar de şampanie în mână, liderii locali ai liberalilor, Stelian Dolha, Eugen Curteanu şi Dorin Dobra şi-au dorit singuri un an 2016 mai bun. Chiar şi fostul “prefe”, Cristian Florian, actual senator, era prin preajmă.

De ce şampania pnl-istă are iz de colivă? Simplu. În judeţ liberalii sunt pe o pantă descendentă atât ca popularitate, resurse umane, dar şi ca integritate. Finalul lui 2015 le-a dat o lovitură demnă de un KO în box. Liderul Ioan Oltean s-a retras din funcţiile de conducere după ce a fost plimbat puţin pe la DNA, apoi pus sub acuzare, în celebrul dosar ANRP, acolo unde este băgată până în străfunduri o protejată de-a lui Oltean, Crinuţa Dumitrean. Dosarul ANRP e doar bomboana pe coliva liberalilor bistriţeni, ei având şi alte probleme, multe dintre ele moştenite prin absorbţie de la vechiul PDL. Astfel, migraţia primarilor către alte partide (PSD sau ALDE) şi lipsa unor lideri autentici care puteau să-l înlocuiască pe Oltean oricând fac din PNL BN un posibil mare perdant în alegerile locale.

Să ne gândim doar la cei patru muşchetari care au ciocnit şampanie înainte să fie cazul. Eugen Curteanu, co-preşedinte al partidului, un lider necharismatic, fără un mesaj pregnant şi fără o carieră care să pună pisica să se aşeze confortabil în coadă. A fost secretar de stat în perioada în care PDL guverna România, dar nu ţin minte o măsură concretă care să fie legată de numele său. E un om politic civilizat, prea civilizat pentru momentul de faţă. La fel am putea spune şi despre senatorul Cristian Florian, care a ajuns în băncile Palatului Parlamentului după ce a îndeplinit şi funcţia de prefect al judeţului. În mod normal, omul lui Oltean, ar trebui să fie foarte vocal în această perioadă în tot ceea ce priveşte administrarea judeţului (se presupune că se pricepe), să sancţioneze orice derapaj al lui Creţu sau Radu Moldovan. Nu o face, ba mai mult, pare stingherit că trebuie să apară în public.

Din vechii liberali, Stelian Dolha era cel mai neîndreptăţit să fie lider al partidului. Şi el este un tip total lipsit de orice charismă de care are nevoie un lider. Nu este un om de forţă, are vorbele la el, dar nu transmite credibilitate. În schimb, senatorul Dobra avea cele mai multe atuuri să fie cel care să-i mobilizeze în această perioadă pe liberali şi pe simpatizanţiilor.  Un om cu discursul la el tot timpul, un lider care transmite mesajul aşa cum şi-l doreşte are acum şi experienţa a patru ani de for legislativ, de politică la nivel înalt. Cred că Dobra ar trebui să-şi dea seama că şampania se bea întotdeauna la final. Ori, pentru ei, finalul de etapă va fi în iunie când nu se ştie ce va mai rămâne din PNL-ul bistriţean.

Departe de mine ideea de a-i cânta prohodul unui partid istoric ce are capacitatea de a renaşte.  Îl las pe Daniel Suciu să facă asta, primul psd-ist pe anul acesta care s-a aruncat la gâtul PNL. Noroc ca acest gât nu era protejat de vreun fular Burberry. Poate ne spune cîte ceva, dacă e atât de vocal, şi despre bannerele electorale ale şefului de judeţ şi de partid care au împânzit oraşul de sărbători. Cât au costat şi din ce bani au fost puse? Autoritatea electorală judeţeană, bănuiesc, nu are nicio problemă cu asta…