Primii paşi în practica yoga: de la exerciţii fizice la călătoria minţii

Există o singură regulă clară, specificată de către toţi meditatorii de top, initiaţi şi maestri: aceea de a avea coloana vertebrală dreaptă şi perpendiculară pe podea, ca şi când ar face o “sui-generis” punte de legătura între Pământ şi Cer.

“În timpul acestui tip de meditaţie, este necesară postura corpului dreaptă, activă, iar ca spaţiu, putem alege natura (plaja sau iarba), podeaua, patul sau canapeaua. Poziţia picioarelor este una reconfortantă, fie că stăm cu picioarele încrucişate, turceşte sau în posturi Hatha Yoga destinate meditaţiei, fie aşezaţi pe un scaun, evitând însă să ne rezemăm spatele. Poziţia palmelor diferă de la caz la caz, în funcţie de ceea ce vrem să obtinem; fie plasăm palmele împreunate în mudra specifică lui Buddha – întotdeauna cu palma dreaptă deasupra şi degetele mari unite, iar celelalte patru odihnind în poala sub nivelul ombilicului – fie că sunt aşezate pe genunchi, cu palmele în sus, sau în diferite mudra (gesturi) ce atrag energie, aduc emotii şi efecte specifice. Odată respectaţi paşii de bază, meditaţia începe printr-o relaxare profundă, prin exerciţii de urmărire a respiraţiei şi focalizare asupra gândurilor şi emoţiilor. Liderul spiritual Dalai Lama, pe care am avut deosebita onoare de a-l cunoaşte personal într-o călătorie iniţiatică în India, adaugă la toate acestea necesitatea contemplării cu ochii semi-deschişi asupra unui obiect exterior, cât mai simplu pentru început, plasând limba undeva în cerul gurii, deasupra dinţilor. Meditaţia poate dura de la 10 minute la câteva ore, în funcţie de timpul disponibil, urmărind ca prin acea contemplaţie, să ajungem să ne golim mintea de gânduri şi de a ajunge la o stare de calm interior. Aceasta va duce la eliminarea rapidă a stresului, îmbunătăţirea calităţii somnului, creşterea capacităţii de concentrare, sau focalizare a minţii, precum şi la o stare emoţională optimă”, conchide Dana Ţupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA

Dana Ţupa este primul Expert Yoga Teacher din România care s-a acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai înalta calificare, E-RYT500. Este şi Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima şcoală de yoga din România acreditată la acelaşi for internaţional, şcoală care a scos, în 2014, primii instructori yoga din România, acreditaţi internaţional. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alături de profesori şi maeştri din România şi din străinătate (Thailanda, Elveţia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins şi Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana în Chiang Mai, Thailanda, participând şi la seminarii cu Dalai Lama în Elveţia şi India. A susţinut cursuri de yoga şi seminarii, atât în Romania, cât şi în Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerându-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditaţie şi vizualizare.