PNL Bistrița-Năsăud mizează în 2016 pe 10 primării câștigate de democrați în 2012

La sfârșitul acestei săptămâni PNL Bistrița-Năsăud a făcut publică lista parțială cu numele candidaților pentru funcția de primar în 38 de comune din județ și în orașul Beclean. Validarea candidaturilor a avut loc în ședința Biroului Politic Județean de vineri, 5 februarie 2016.

În fruntea listei se regăsesc numele primarilor de comune în exercițiul funcțiunii, cu unul, două sau mai multe mandate.Fără nicio excepție, aceștia au câștigat alegerile din 2012 din partea fostului PDL și au fost girați de PNL să candideze pentru un nou mandat în iunie.

Ei sunt dealtfel candidații cotați cu cele mai mari șanse în localitățile unde candidează și pornesc din start cu prima șansă în condițiile în care legea actuală a alegerilor locale nu se modifică.Este vorba despre Moga de la Dumitrița, Grigore Țiolan la Feldru, Vasile Dumitru la Maieru, Flaviu Lupșan în comuna Lunca Ilvei, Anchidim Pavelea în Runcu Salvei, Ioan Mureșan la Nușeni, Sorin Mititean la Șieu Măgheruș, Sorin Hognogi la Spermezeu și alții.

De departe cea mai grea luptă politică are loc pe Valea Someșului, mai ales în comunele Feldru și Maieru, unde atât Grigore Țiolan cât și Vasile Dumitru trebuie să fie pregătiți pentru o campanie electorală dură, pe contre și fără menajamente. Atât Tiolan cât și Dumitru sunt la primul mandat, dar nimeni nu poate contesta că în perioada 2012-2016 comunele Feldru și Maieru nu au avansat mult, atât prin implementarea proiectelor pe fonduri europene cât și a fondurilor guvernamentale. Cel mai probabil ei îi vor avea contracandidați pe foștii primari, pe care i-au învins în urmă cu patru ani.

Sunt și câțiva primari PNL cărora opozanții politici nu au nicio șansă să le ocupe fotoliile.Indiferent ce surprize ar putea să apară înaintea alegerilor, a alianțelor și ale jocurilor politice, Hognogi la Spermezeu, Lupșan în Lunca Ilvei sau Encean la Matei au toate șansele să își conserve funcțiile pentru încă un mandat.

În aceeași măsură însă, cu actualele propuneri PNL nu are nicio șansă la Beclean-cel mai important oraș al județului după Bistrița- unde Nicu Moldovan nu o să mai fie primar decât atunci când nu mai vrea el sau la Cetate unde Aluaș Ionuc poate fi bătut ușor de oricare alt candidat, chiar și de independenți.

Interesantă este candidatura lui Marius Câțcăuan la comuna Uriu condusă de Petru Șerban și unde PSD își consolidează forțele. Reușita depinde modul în care va fi sprijinit de aparatul de partid și de propunerile cu care vine în fața electoratului. Vom urmări evoluția candidatului Marius Câțcăuan în perioada următoare și credem că poate să facă față cu brio întrecerii cu contracandidații săi.

De remarcat că până acum niciun primar fugitiv din partid nu a încercat, sau mai degrabă nu a reușit să își negocieze revenirea în formațiunea părăsită odată cu ordonanța primarilor-voiajori.

În concluzie PNL se bazează în anul 2016 pe notorietatea și greutatea foștilor pedeliști, respectiv aripa Ioan Oltean din formațiune. Miza cea mare rămâne în continuare câștigarea municipiului Bistrița, obiectiv de care depinde și situația actualei conduceri de partid care, dacă nu atinge obiectivele impuse de la centru,cel mai probabil va pleca cu ocazia primei Conferințe de alegeri județene.

Deputatul Stelian Dolha-copreședintele organizației județene PNL susține că în sondaje partidul se apropie vertiginos de procentajul PSD și că, odată cu validarea candidatului(rezultat în urma unui sondaj de opinie și al cărui nume este deja cunoscut) se relansează și lupta pentru câștigarea municipiului Bistrița.

pnl

sursa foto: timponline.ro