O carte pe săptămână | Philippe Claudel- „Suflete cenusii”

„Suflete cenușii „ este un roman care evocă un timp al distrugerii si al morții. Un roman care, pe fundalul unor evenimente istorice- sfârșitul primului război mondial- ne introduce într-un peisaj sumbru, cenușiu, al morții. În care răul din sufletele protagoniștilor, lașitatea acțiunilor lor transmite o atmosferă de neliniște si decepție .

O crimă care zguduie o comunitate altfel liniștită și o pune in fața unor serii de intrebări aparent fără răspuns. Cine e criminalul? O personalitate de marcă a localității sau un simplu trecător?  Un anchetator solitar încearcă să răspundă… “dacă aș fi întrebat cu ce mi-am ocupat toți acești ani, tot timpul de până astăzi, nu aș prea  ști ce să răspund. Am întreținut o flacără și am chestionat întunericul, fără să obțin vreodată altceva decât mici fragmente de răspunsuri, incomplete și mult prea succinte…

Dar poate că tocmai asta m-a facut să rezist atât, acest dialog pe o singură voce, mereu aceeași , întotdeauna a mea și opacitatea acestei crime care poate că n-a avut alt vinovat in afara opacității înseși a vieților noastre.”Un roman al neliniștilor și al dramelor morale care ne insoțesc in viața de zi cu zi. Suntem părtași la suferințele semenilor sau punem mai presus de adevăr liniștea aparentă a confortului zilnic?

Pentru ziarultineretului.ro, prof. Tiberius Cămăraș

foto: evantaiulmemoriei.ro