Oina, sportul nostru naţional, readusă la locul cuvenit de localnicii din Negrileşti

Satul Negrileşti va găzdui, duminică, a doua ediţie a „Memorialului Florea Gheorghe” la oină. Înainte de 1989, echipa de oină Venus Negrileşti activa în campionatul național cu şanse la titlu, aceasta câștigând de mai multe ori titlul de vicecampioană națională de juniori. De aici s-au lansat mulți jucători de valoare care au evoluat pentru binecunoscutele echipe de la Dej și Constanța, iar în anul 1999, 8 jucători din Negrileşti au câștigat titlul de campioni naționali cu echipa de la Dej.

La școala din sat, în timpul orelor de educație fizică, aruncarea mingii de oină nu era doar o probă banală, urmată de o notă în catalog, ci un antrenament pentru desele competiții zonale și naționale. Venus Negrileşti a scris istorie, iar reprezentanții Federației Române de Oină confirmă acest lucru. A fost „echipă minune” a sportului nostru național.

Mai mult, în satul care, de multe ori, nu apărea nici măcar pe hartă, s-a născut, a crescut și s-a format ca sportiv cel mai bun jucător de oină al anului 1999, Ioan Târnovean. A învățat tainele sportului național la școala din sat, sub îndrumarea învățătorului Gheorghe Florea. Cele mai multe satisfacții le-a trăit atunci când era jucător la Venus Negrileşti , în vremea în care Dinamo, Constanța, Aradul sau Baia Mare tremurau când veneau cei din „satul ăla din Ardeal, de lângă Beclean”.

Citește mai departe pe timponline.ro