O carte pe săptămână | “Valea minunilor”- Amy Tan

Cred că puțini dintre voi veți ajunge vreodată să cunoașteți Shanghaiul, unul dintre cele mai fascinante orașe ale Asiei. Îl veți descoperi insă prin intermediul unui roman excelent scris de una dintre cele mai în vogă scriitoare americane, Amy Tan, cu părinți imigrați din China în urma Războiului Civil.

“Valea minunilor” oferă o viziune unică asupra unei lumi populate de o serie de personaje fascinante, de la miliardarii americani sau britanici in căutare de distracție, până la tradiționaliștii chinezi îmbogățiți din comerțul cu opium. Între aceștia, personajele centrale sunt femeile care sunt crescute și educate pentru a oferi plăceri fizice dar și intelectuale, curtezanele.

Cartea este o frescă a acestor personaje, ce trăiesc intr-o lume dură, explorând cu succes tandrețea, durerile și secretele acestora. Fiecare dintre ele ar fi putut sa fie altceva sau altcineva în viață, confruntându-se cu un destin care îmi aduce aminte de versurile lui Walt Whitman :

“Nici eu și nimeni altul nu putem străbate acest / Drum pentru voi / Trebuie voi înșivă să-l străbateți/ Nu este departe vă stă la indemână/ Pote că-l urmați fără să știți, chiar de la naștere/ Poate că el se află pretutindeni pe apă și pe pământ.”

valea-minunilor_1_fullsize

Pentru ziarultineretului.ro, prof. Tiberius Cămăraș