O carte pe săptămână | Tarun Tejpal – Alchimia dorinței

           Tarun J. Tejpal este un jurnalist indian care, încercând să schimbe registrul și să scrie literatură, concepe unul dintre cele mai tulburătoare si complexe romane ale secolului XXI. “Alchimia dorinței” este o călătorie inițiatică a unui personaj simplu dar extrem de sensibil prin viața lui personală, dar și a persoanelor cu care interacționează.

Modul în care percepe relatia sa cu ceilalți, mai ales cu iubirea vieții sale, amantă, soție, prietenă în același timp este un exemplu de implicare totală, de trăire emoțională complexă, ajungând să concluzioneze “nu sexul este cel mai puternic liant dintre doi oameni, ci dragostea.”

Romanul reușește o intrepătrundere extraordinară între viețile personajelor și atmosfera unei Indii dominată de rămășițele stăpânirii britanice, revolta fără violență a lui Ghandi, a problemelor cu care se confruntă un stat independent aflat in recul economic.  “În locul ăla, Bunul Dumnezeu şi-a făcut de cap cum a vrut. Nu-i ţinut pe lumea asta – şi doar şti că am călătorit peste tot unde m-au putut duce corăbiile – care să fie atât de straniu şi de minunat. Acolo, a pus laolaltă tot felul de lucruri – om, fiară, climat, geografie, istorie, boală, bogăţie, înţelepciune – şi vrea să vadă ce-o să iasă din asta”.

Un roman plin de senzualitate, umor și istorie, o carte la care am râs și am plâns la fiecare pagină întoarsă, fără să exagerez una dintre cele mai bune cărți citite în ultimii ani. Spor la lectură și nu uitați: o carte necitita și uitată pe rafturile bibliotecii este ca un prieten pe care nu ști să ți-l apropii din teamă, nepăsare sau inconștiență!