O carte pe săptămână | “Shogun”- James Clavell

Mărturisesc că doar la a treia recitire am reușit să înțeleg adevărata valoare a unui roman care a făcut senzație la apariția sa, acum 40 de ani. Un roman care îmbină un stil literar accesibil, al cărților de aventură, cu o adevărată lecție de cultură și civilizație medievală japoneză. O ciocnire între două civilizații, cea occidentală, a barbariei și a mizeriei morale și fizice, cu cea a Extremului Orient, a unor valori spirituale înalte, bazate pe onoare și respect al tradițiilor.

„Shogunul” este de fapt- pe lângă descrierea unor evenimente istorice captivante, legate de societatea samurailor japonezi- o descoperire a sinelui și a spiritului pentru navigatorul englez Blackthorne, unul dintre personajele cheie ale cărții. Transformarea sa dintr-un barbar neștiutor și aspru într-un japonez adevărat, care descoperă armonia-wa- și își acceptă cu onoare și calm soarta- karma- este mesajul central al romanului. De fapt spune el “răbdarea inseamnă să-ți înfrângi pornirea către cele șapte simțăminte: ură, adorație, neliniște, mânie, tristețe, teamă, bucurie. Dacă nu te lași cuprins de ele, inseamnă că ai răbdare, că ești liniștit și atunci vei ințelege în curând tot mersul lucrurilor și vei fi în armonie cu eternitatea.”

Cartea se devorează cu răbdare și cu pasiunea pe care numai o capodoperă poate să o transmită unui cititor adevărat. Nu rămâne decăt să o scoateți din bibliotecă, să o împrumutați sau- mai bine- să vă oferiți plăcerea unui cadou la început de primăvară.

prof. Tiberius Cămăraș