O carte pe săptămână | “Pacientul englez”- Michael Ondaatje

Ecranizat în anul 1996, într-un film premiat la Oscar, romanul scriitorului canadian cu origini sri-lankeze, Michael Ondaatje este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste scrise la sfârșitul secolului XX. Acțiunea se petrece la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, sub acoperișul unei foste mănăstiri italiene distrusă de luptele din zonă.

atru personaje își împart existența zilnică sub imperiul nesiguranței, al rănilor de război și al fricii. Patru oameni distruși moral sau fizic, care găsesc alinare în povestirea întâmplărilor la care au luat parte. Cel mai misterios este pacientul cu trupul ars, care dezvăluie o poveste de dragoste, cu aventuri în deșert și scene de război, ce ajunge să-i bântuie și să-i transforme pe ascultătorii săi.
Deși stilul lui Ondaatje pare puțin “dezordonat” și dă impresia că se joacă cu răbdarea cititorului, cartea redă de fapt haosul unui război cumplit și al unor existențe impregnate iremediabil de distrugerile acestuia. Trupurile rănite par a conține și suflete pustiite care-și găsesc totuși salvarea în ceea ce leagă până la urmă existențele umane: iubirea!

O carte selectă, pentru cei romantici și visători. Lecturi plăcute!

prof. Tiberius Cămăraș