O carte pe săptămână | “Orașe invizibile” – Italo Calvino

Există o expresie care spune că, dacă iubești cărțile, să le iubești cu pasiune. Pentru că ele transmit nu doar simple informații ci sunt adevărate lumi paralele ale existenței noastre cu care ne identificăm și pe care dorim să le trăim cu adevărat. O astfel de carte este “Orașele invizibile” a lui Italo Calvino. Una parcă fără început și fără sfârșit, atemporală dar în același timp actuală și premonitivă.

         Personajele principale sunt celebrul călător- explorator Marco Polo și hanul mongolilor Kubilai între care se încheagă un dialog despre orașele vizitate de neguțătorul venețian. Orașele par pline de viață, fiecare cu minunățiile sale, dar ascund și realități urâte care prevăd un viitor incert și neliniștitor. Este ceea ce îl sperie pe marele conducător, care se teme de prăbușirea imperiului său. Există însă și speranță, spune Polo„ Da, imperiul este bolnav şi, ceea ce e și mai rău, caută să se deprindă cu rănile lui. Scopul explorărilor mele este acesta: scrutând urmele de fericire care încă se întrevăd, le măsor lipsa. Dacă vrei să ştii cât întuneric se aşterne în jurul tău, trebuie să-ţi încordezi vederea, ca să prindă firavele lumini din depărtare.”

         Orașele invizibile sunt de fapt imaginea societății noastre actuale: plină de imagini vii, strălucitoare, dar care pot ascunde mizerie și autodistrugere. Un roman cu un mesaj universal și etern care îndeamnă la profundă meditație. Lecturi plăcute!

prof. Tiberius Cămăraș