O carte pe săptămână | “Mizerabilii”- Victor Hugo

Ca să faci o recepție  uneia dintre capodoperele literaturii universale trebuie să fi un mare cunoscător  și critic al literaturii. Permiteți-mi doar să-mi dau cu părerea vizavi de unul dintre cele mai complete romane ale literaturii romantice. De fapt ale celui considerat întemeietorul romantismului francez, Victor Hugo.

„Mizerabilii” este nu doar un roman ci o răscruce a literaturii universale. Combinația de informații istorice, stil și pasiune literară este unică. Romanul se cere citit și răscitit din scoarță în scoarță. Personajul principal, Jean Valjean este unul în care ne regăsim fiecare dintre noi, cu pasiunile, frământările și greutățile vieții. Cu idealurile romantice de bine, frumos și speranță. Povestea de dragoste dintre Cosette și Marius o dorim toți , de la adolescenți  la maturi nostalgici. Cartea încântă orice pasionat de istorie. Ultima luptă a lui Napoleon, cea de la Waterloo este vizualizată ca un tablou pe care îl ai în față. Revoluția pariziană din prima jumătate a secolului al XIX-lea te conduce de la luptele de pe baricadele străzii, la canalele și catacombele Parisului. Figura micuțului Gavroche, victimă a eroismului și tinereții sale năvalnice te emoționează până la lacrimi.

Hugo este un creator în adevăratul sens al cuvântului. „Mizerabilii” este o operă de artă. Romanul se cere citit și răscitit din scoarță în scoarță, cu atenție și pasiune. Merită!

prof. Tiberius Cămăraș