O carte pe săptămână | James Meek – “Un gest de iubire”

O intrigă amoroasă, plasarea într-un spațiu bine definit, suspans , puțină conexiune cu realitățile istorice și, normal, răsturnări de situație, este ecuația unui roman bine scris. “Un gest de iubire” are ceva mai mult: o calitețe a scrisului remarcabilă și o finețe a detaliilor care uimește. Povestea se desfășoară într-o Siberie a celui de-al doilea război mondial, cu personaje multiple și situații ciudate.

Romanul pare desprins dintr-o fantasmă proprie epocii, dar ciudată pentru orice cititor modern. Pesonajele sunt bine trasate, chiar tragice pe alocuri. Toată lumea își caută un loc de reculegere și nimeni nu ajunge să se regăsească. Toți suferă dar nimeni nu încearcă să iasă din acest cerc al morții și al suferinței.

Romanul e excepțional pentru cei cu mințile deschise. O alegorie, o încercare de definire a unui peisaj absurd, al războiului, în care fiecare personaj este o ființă diferită dar complementară care contribuie la distrugerea ființei umane și a omenirii în general. Jame Meek reușește să scrie una dintre cele mai bune cărți ale ultimelor decenii. Rămâne întrebarea: cum naiba a reușit un autor din afara Rusiei să exprime atât de bine măreția și tragedia unei epoci și a unui popor? De citit, înțeles și răscitit!

prof. Tiberius Cămăraș