O carte pe săptămână | “Bucuria vieții”- Irving Stone

Foarte puțini scriitori reușesc să încânte cititorul prin coerența dialogului, frumusețea descrierilor și profunzimea introspecțiilor sufletești care formează împreună o carte-capodoperă. Unul dintre ei este Irving Stone, devenit un clasic al literaturii americane si universale. Faimos pentru scrierile sale biografice despre personaje precum Michelangelo, Freud , Darwin sau Schliemann, scriitorul ne-a familiarizat cu romanul “ bio-istorie”, prin care devine unul dintre cei mai citiți autori ai generației sale.

Bucuria vieții prezintă șaisprezece ani din viața unuia dintre cei mai faimoși pictori , Vincent Van Gogh, din momentul în care artistul era un funcționar la Galeriile Goupil din Londra până in momentul sinuciderii sale, la vârsta de 37 de ani. Urmărind peregrinările personajului, de la munca sa ca miner pâna la creațiile sale nemuritoare, autorul creează un roman al căutării de sine, al luptei pentru existență dar și al iubirii neîmplinite. Până la urmă ceea ce rămâne este creația, această artă de a umple golurile sufletului, de a produce senzații divine, de a satisface pasiuni și dorințe. Pânza mă fixează cu privirea ei albă, dar de fapt știu că îi este frică de pictorul înflăcărat care o înfruntă, care sfărâmă odată pentru totdeauna vraja acelui n-ai să poți. Viața însăși îndreaptă spre om o față goală, descurajantă, deznădăjduită, pe care nu se citește nimic ca și pe pânza asta goală. Dar omul nu se sperie de acest gol, se zbate, clădește, creează și până la urmă, pânza nu mai rămâne goală, ci se acoperă cu formele bogate ale vieții.”

Bucuria vieții este, dacă-mi permiteți să parafrazez un alt roman de excepție al autorului, un drum de la agonie la extaz și înapoi, un drum al existenței noastre ca ființe purtătoare de geniu divin dar și de slăbiciune și dorință omenească!

pentru ziarultineretului.ro, prof. Tiberius Cămăraș