O altă dovadă a NESIMȚIRII cu care se cheltuie bani publici pe monumente de doi bani! Bistrița e plină de “rahaturi” ridicate la rang de artă

În timp ce din banii lor mahării județului își cumpără obiecte de colecție( tablouri, ceasuri,arme de vânătoare) și se așează în primul rând la Sinagogă să dea impresia că sunt iubitori și cunoscători ai actului cultural, peste tot în Bistrița, unde îți întorci privirea,dai de tot felul de așa-zise simboluri și lucrări care se vor “artistice” plătite cu mii de euro și plantate la loc de cinste, cu titlu de artă.

Ce fel de artă? Sau de ce inspirație? Să fim serioși, domnii de care vorbim nu-s în stare să stea un minut-nu mai mult- în fața unei lucrări, fie ea sculptură,pictură, sau orice altceva, fără să treacă mai departe, dând autosuficienți din cap și încercând să lase impresia că au înțeles mesajul, că i-au pătruns subînțelesurile și i-au găsit punctul central. Mă râd și cu spatele când îi văd cum procedează în astfel de situații, de parcă în fața camerelor de luat vederi sau a aparatelor foto și-ar putea ascunde manelismul profund de care dau dovadă.

Recunoaștem cei mai mulți dintre noi,cei care am mers la școală înainte de 1989, că nu avem o cultură artistică,că ne este greu să recuperăm lipsurile atunci când nu ai bazele, dar încercăm. Sau măcar nu pretindem că suntem altceva decât ne lasă limitele personale.

Ca să revenim la exemple, așa cum e normal, aducem în actualitate SUDURA care tronează în fața Policlinii din municipiu. Că operă de artă nu-i, asta cu certitudine! E plină de găinaț de cioară și nu semnifică nimic. Doar strălucește de la distanță. Inoxul și proprietățile sale…

Spunea cineva, într-un dialog pe care l-am avut cu câteva săptămâni înainte, că ar fi de inspirație brâncușiană.Domnule,m-a bușit un râs uriaș! Brâncuși s-a răsucit deja de trei ori în mormântul din cimitirul Montparnasse. Dacă ar ieși cumva de-acolo, să-i dea la cap cu aprecierea lui cu tot…

Noi, ca oricare ziarist aplecat mai mult spre pragmatic decât spre contemplare, ne-am gândit că n-ar fi rău deloc să aflăm și CUM s-a realizat tehnic edificiul. Așa că ne-am luat aparatul foto și ne-am cocoțat pe ȘANDRAMA, să pătrundem în profunzimea și detaliile lucrării. Au rezultat, fără prea multă osteneală, instantaneele de mai jos. Așa s-a lucrat la opera de artă girată de marele om de cultură MIRCEA GELU BUTA, șefu’ actului medical din Bistrița. Și-a altora, la fel de șefi, care au dat banii publici pe o coclitură de rahat, plantată la drum, să se minune prostimea când vede atâta strălucire.

Aș mai avea multe de spus pe tema asta, dar acum vă las pe voi, cititorii, să vă spuneți opiniile.În fapt, vedeți exact cum stau lucrurile. Și țiganii cu burlane ar fi făcut-o de o sută de ori mai bine!

a1

a2

a3

a4