Mi-e poftă de consecvență

Am descoperit că oamenii concsecvenți sunt din ce în ce mai rari. Și nu mă refer la consecvență ca la abilitatea de a veni zi de zi la muncă, ci vreau să fac referire la sensul principial al acestei calități. Cred că în lumea care și-a pierdut sensul valorilor și în care tendințele sociale și culturale au ajuns să se schimbe de la o lună la alta, oamenii consecvenți sunt o specie pe cale de dispariție.

Adaptarea ipocrită la direcția în care bate vântul este ridicată la rang de calitate de învingător. Numai într-o țară în care majoritatea cetățenilor, puși în fața occidentului ”uns cu miere”, au ajuns să-și nege propriile valori naționale se putea întâmpla ca parșivitatea și ipocrizia să devină reguli de succes în viață.

Lipsa constanței ideilor și principiilor de conduită morală și profesională s-a acutizat cu precădere în spectrul cultural și intelectual. Discursul tagmei intelectuale se schimbă în funcție de canalul TV la care te uiți sau ziarul pe care îl citești, iar valorile culturale mai există doar în amintiri, muzee și în manualele școlare.  Manelizarea televiziunii și puternicul curent antitradiționalist și antireligios au contribuit din plin la golirea de sens și stabilitate a cotidianului românesc. Nu în ultimul rând, orientarea spre câștigul propriu, pe termen scurt, precum și globalizarea circuitului informatic au determinat inversarea valorilor tradiționale.

Citește mai departe pe Marele Diminutiv

marelediminutiv