L-a mulți, ani…. și adio, limba română!

EU abia aștept să văd cine va fi primul care o să îmi atragă atenția că am scris greșit tradiționalul „La mulți ani!”. Nu știu dacă sunt singura pe care o deranjează că limba noastră românească, frumoasă, expresivă și corectă gramatical, se duce dracului, încet, dar sper că îi deranjează și pe alții.

Pentru mine e un chin să citesc mesajele de pe wall-ul de facebook. Văd limba română înjunghiată de prostie și ignoranță, la fiecare câteva postări sau comentarii. Văd asta și în sms-uri, articole, emisiuni de televiziune și aud asta zilnic. Români care își bat joc de limba lor, necunoscând sensul cuvintelor, scriindu-le greșit și nefiind în stare să scrie corect două ortograme. „Să fi” în loc de”să fii”, „copi”, în loc de „copii” sau „copiii” și „la/l-a”, „sau/s-au” scrise greșit o dată la fiecare 5 utilizări. Semne de punctuație absente, sau puse în locuri nepotrivite…

DEZASTRU! ȘOC și TEROARE LINGVISTICA. Și ce e îngrijorător e că dezastrul e în creștere!!!!

Și atunci care e soluția? E clar că cei care nu știu, pur și simplu nu pot mai mult. Mai ales dacă învață să scrie pe facebook. Rezolvarea, atunci, trebuie să vină de la cei ce știu. De la cei care se respectă și respectă limba pe care o vorbesc. Fie că sunt profesori, elevi, sau TU. Ei trebuie să fie cei care le atrag atenția în mod direct și râd în hohote de prostia celorlalți. Poate, în felul ăsta, românii care nu știu românește vor învăța, de rușine. Sau?

De ce sa scriem corect?

1. ”Pentru ca te asiguri ca cei care vor citi vor intelege corect. Este mare diferența între “vine masa” și “vine ma-sa”. La fel între “cheamă copii” și “cheamă copiii”. Să nu mai vorbim de situațiile în care la întrebarea “Vrei un măr?” diferența între răspunsuri e imensă “Nu vreau inghetata.” si “Nu, vreau inghetata.” ”

2. ”Odata mai demult, cand existau bani la buget, un liceu din țară a facut o cerere pentru internatul său de 200 de paturi. Și le-au sosit într-adevăr 200 paturi, dar ei voiau pături.”

3. ”Pentru că e, pe alt plan, echivalentul igienei. A scrie corect e perceput – poate involuntar și subconștient, nu știu dacă psihologii ar putea spune mai mult – ca un echivalent al curățeniei. Scrisul incorect e echivalentul mirosurilor neplăcute, al mirosului de transpirație și de nespălat. Uneori e suportabil – dar plăcut niciodată…”
etc, etc, etc, lista rămâne deschisă 🙂

Să nu uităm limba română!
Haideți la o cafea, nu haide-ți la o cafea! Pe principiul veniți și nu veni-ți! 🙂

O zi bună! Denisa Boar