INTERVIU. Pompierul bistrițean, decorat de către Klaus Iohannis: “A fost o surpriză.. nu mă așteptam.”

Marian Borgovan, comandant de echipaj al ISU Bistrița își are originile în comuna Leșu. Tânărul pompier de numai 29 de ani, prin meritele deosebite, a reușit să primească laude nu doar de la superiori și colegi, ci chiar de la Klaus Iohannis.

Pompierul a fost numit “erou” deoarece s-a dovedit a fi credincios profesiei lui și în timpul liber. Acesta a reușit, în 2015, să salveze două vieți în timp ce trecea prin Pasul Tihuța, unde avea loc un accident soldat cu două victime, tată și fiu, cărora acesta le-a venit în ajutor. Împreuna cu un echipaj ISU Bucovina, cărora Marian i-a cerut ajutorul, a făcut tot posibilul pentru a-i descarcera.

Marian fost decorat vineri cu Medalia Națională “Serviciul credincios”, clasa a 3-a.

12736163_10205991776213372_2053439396_n

 

ReporterȘtim despre dumneavoastră că ați fost decorat de către însuși Klaus Iohannis. Cum ați   primit decorațiunea?

M.B: Pentru mine a fost o surpriza, deoarece sunt în concediu. M-a sunat comandantul de detașament să mă prezint la unitate cu ocazia Zilei Protecției Civile. Nu știa nimeni, decât Inspectul Șef, domnul Florea Constantin. Am fost scos în fața formației și a oficialităților prezente, a fost citit ordinul și mi s-a înmânat aceasta recompensă.”

 ReporterConsiderați că această decorațiune v-a schimbat în vreun mod viața?

M.B: Nu pot sa zic ca mi-a schimbat viata, dar m-a motivat și mi-a dat un impuls in ceea ce fac. A însemnat mult pentru mine…

În primii doi ani, tânărul a activat în cadrul ISU Brașov, iar în 2010 a fost transferat în cadrul ISU Bistrița-Năsăud, dar când a fost el numit comandant de echipaj și cum au reacționat colegii?

M.B: Comandant de echipaj am fost numit dupa absolvirea Școlii de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă,  “Pavel Zăgănescu”, Boldesti.  Colegii toți m-au felicitat. În urma unui bilanț referitor la intervențiile la care am participat, a rezultat această recompensă.

Reporter: Printre nenumăratele vieți pe care le-ați salvat în timpul serviciului, ați salvat două vieți în timpul liber. Ați putea să ne descrieți sentimentele care v-au încercat după acea operațiune de salvare?

M.B.:  Atunci, în momentul intervenției, sau chiar înainte de a ajunge la locul intervenției, sentimentul este definit ca și obligația de a interveni și de a ajuta, indiferent ce soluție ai, sau operațiune desfășori. Satisfacția vine imediat după finalul intervenției, dacă ai putut salva, proteja sau prevenii. Atât în timpul liber, cât și în timpul serviciului, suntem “condamnați” să ajutam. Sentimentul este deosebit de placut atunci când poți face asta.

 Reporter: Am aflat că ați rămas într-o relație de prietenie cu acele două persoane pentru care ați fost „omul potrivit la locul potrivit”. Vi s-a mai întâmplat să legați prietenii cu persoane ale căror vieți au fost salvate de către dumneavoastră?
M.B.: Da, am ramas prieten cu persoanele implicate in accidentul de la Pasul Tihuța. Am vorbit la telefon și pe Facebook. De la alte intervenții, am legat prietenii, dar nu multe, deoarece te duci la intervenție echipat și pe timp. Multă lume nu te recunoaște, deși tu poate îi știi necazul, viața, durerea, în urma intervenției. Noi suntem “Salvatorii de azi, simpli cetățeti de mâine”.
Pe parcursul anilor de activitate, Marian  fost ales să participe la un schimb de experienţă în Germania.
Reporter:Ați putea să ne descrieți, în câteva cuvinte, perioada petrecută în Germania, în acel schimb de experiență?
M.B: În Germania, pentru mine, a fost atât o recompensă, acordată de către Conducerea ISU Bistrița, cât și o experiență placută. Am vizitat mai multe Unități de pompieri din Hannover, Germania, un dispecerat regional 112 și o mare expoziție a tehnicii autospecialelor de intervenție, prim ajutor, decontaminare, căutare,  salvare ,pirotehnic, salvare de la înălțimi și puncte de comandă mobile – ” INTERSCHUTZ 2015″, expozitie organizata la 5 ani.

Reporter: Întorcându-ne în timp, în codițiile în care ați fost elev al Liceului cu Program Sportiv, ați știut dintotdeauna că veți devenii pompier, sau ați avut alte planuri de viitor?

 M.B: Înainte de liceu, ca majoritatea tinerilor, îmi doream să ajung șofer pe tir, în liceu, mi-am dorit să ajung cadru militar, indiferent de armă.
Meseria pompierilor se definește, într-un cuvânt, prin „viață”. Întrebat dacă apreciază mai mult viața de când profesează această meserie, Marian a răspuns:
“Viața este la fel de importanta, dar avantajul acestei meserii este ca poți învăța din greșelile altora și poți să pui mai repede raul în față, înainte să iei o decizie.”
Marian Borgovan promite să se dedice la fel de mult meseriei și ține să facă niște mulțumiri:
 “Pentru toate aceste recompense și pentru încrederea acordată, mulțumesc mult întregii Conduceri ISU Bistrița, purtatorului de cuvânt, Rus Marius și, în special, domnului Inspector Șef, Col. Florea Constantin!”
12736163_10205991776213372_2053439396_n12736181_10205991852975291_621892905_n12736218_10205991776053368_730590422_n
Sursă foto: Marian Borgovan.
autor: Florina Homei