INTERVIU. Interpreta de muzica populară, Oana Matei: “Am cea mai frumoasă meserie, care îmi hrănește sufletul și mă încarcă cu energie de fiecare dată…”

Oana Matei este o tânără interpretă a cântecului popular din zona Năsăudului, mai precis din orașul găniceresc, Năsăud. Această tânără talentată nu s-a rezumat doar la a transforma, prin exercițiu, aptitudinile în talent, ci a absolvit facultatea și un masterat în muzică. În prezent, aceasta activează ca și solist vocal în Ansamblul Profesionist “Dor Românesc” din Bistrița, fiind totodată și profesor de canto la Liceul de Muzică “Tudor Jarda” din același oraș.

Oana a fost susținută întotdeauna de familia ei și a fost  îndrumată de solistul de muzică populară și prof. univ. dr.,  Ioan Bocșa, persoană  despre  care tânăra interpretă vorbește întodeauna cu mult drag.

În scurt timp, tânăra își va lansa primul ei album de muzică populară, numit ” Lume bine te-am găsit.”  Întrebată despre acest album și despre posibilele persoane cărora acesta i-ar putea fi dedicat, Oana a răspuns:

” Întrucât nu peste mult timp va avea loc lansarea primului meu album de muzică populară, m-am gandit să organizez un spectacol frumos, având în vedere faptul că se va desfașura lansarea în orașul meu natal, în colaborare cu Casa de Cultura “Liviu Rebreanu” din Năsăud. Voi invita interpreți valoroși ai cântecului popular și, mai ales, colegi și prieteni dragi, din generația mea și, tototdată, colegii ansamblului profesionist “Dor Românesc”din Bistrița, unde activez si eu ca și solist.

N-as putea spune că dedic cuiva anume acest album, dar pot spune, totuși, că îl dedic tuturor celor care mă îndrăgesc , atât pe mine, cât și cantecul meu.”

Reporter: Pe acest album există două piese, „Mama, nume drag” și „Tată, nu fii supărat”. Aceste două melodii conțin versuri care fac referire la părinții tăi, sau conțin versuri general-valabile?

O. M.:  Melodia “Mama, nume drag” sigur că este dedicată, în primul rând, mamei mele. La ea m-am gândit atunci  când am cules-o și când am hotărât că va fi pe album, dar are și un caracter colectiv și poate fi dăruită oricărei mame, tocmai pentru faptul că vorbește despre cum este o mamă, în general, și despre sacrificiile făcute pentru copii și pentru familie .

Melodia “Tată nu fi suparat” pot spune, cu mâna pe suflet, că este potrivită pentru tatăl meu, deoarece pune în evidență exact relația mea cu tata și, mai ales, faptul că de la el am moștenit talentul de a cânta.>>

Reporter: Pe noul tău album, există vreo melodie pe care tu o poți numi ca fiind melodia ta de suflet?

O.M.: Da, există o melodie pe care eu o consider de suflet și anume prima de pe album, intitulata “Someșule ,apă mare”. Este piesa cu care am debutat la Tv la vârsta de 10 ani, fiind și prima pe care am înregistrat-o în studio și este melodia care mi-a adus numeroase premii la toate concursurile din țară, făcându-mă remarcată.

Reporter: Totodată, știm că tu ai absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, dar și un masterat în același domeniu. Care sunt planurile tale de viitor,  în consecință?

O.M.: Da, e adevărat. Am absolvit facultatea și masterul. Ce pot să-mi doresc pe viitor este sănătate, în primul rând, să-mi țină Dumnezeu glasul curat, să pot cânta în continuare publicului. Pe de alta parte, îmi doresc să progresez în carieră, să adun un repertoriu valoros și, de ce nu, să ajut și alți tineri  ce urmează drumul cântecului. Tocmai pentru acest lucru sunt și cadru didactic, profesor de canto la Liceul de Muzica “Tudor Jarda” din Bistrița. Am copii foarte talentați, dornici de muncă și iubitori ai cântecului popular pe care o sa-i ajut cu tot ce pot.

Reporter: Cânți de ani buni, ai participat la numeroase concursuri și evenimente. Ai putea să ne descrii un moment pe care tu îl consideri cel mai frumos moment din cariera ta?

O.M. : N-aș putea să vă spun care este cel mai frumos moment din cariera mea. Sunt foarte multe și mi-ar lua câteva ore bune să mi le amintesc și apoi să vi le spun. Pe lângă faptul că am cunoscut foarte mulți oameni valoroși, specialiști în domeniu, mi-am adunat o mulțime de prieteni peste tot pe unde am fost și păstrez legatura cu ei până și astăzi. Să vă spun, totuși, un moment drag mie și, totodată,  o etapă importantă din cariera mea. Acest moment este reprezentat de etapa în care am fost admisă ca membru în Ansamblul de Muzică Tradițională “Icoane”, condus de prof. univ. dr., Ioan Bocșa. Mare bucurie a fost pentru mine și pentru cei  care au fost alături de mine …evident am învățat multe, am acumulat informații, am progresat și, pentru  toate astea, îi mulțumesc Bunului Dumnezeu.

Reporter: Cum ai descrie, în câteva cuvinte, meseria ta?

O.M. : Meseria mea nu este una tocmai ușoară, cum mulți o văd. Necesită multă muncă, sacrificii, dar unde pui și un pic de dragoste și faci totul cu iubire, atunci nimic nu este greu și imposibil. Dacă ar fi să mă mai nasc o dată și să am posibilitatea să-mi aleg meseria, cu siguranță aș alege același lucru…nu m-aș vedea făcând altceva, decât cântând. Pot să remarc că am cea mai frumoasă meserie, care îmi hrănește sufletul și mă încarcă cu energie de fiecare dată.

Despre rolul familiei în dezvoltarea careieri, Oana vorbește foarte frumos:

“Familia și cariera se pot dezvolta simultan, mai ales atunci când există întelegere. Știu că va veni momentul să-mi întemeiez o familie, respectiv să mă căsătoresc și atunci e posibil sa-mi găsesc jumatatea în același domeniu. Dacă jumătatea mea va fi în alt domeniu… asta nu schimbă nimic. Atâta timp cât există iubire, respect și întelegere,totul se rezolvă. Dacă până acum parinții mei și familia mea m-au ajutat pe tot parcursul carierei mele, mi-aș dori să pot continua tot așa, iar soțul meu să mă ajute și să mă sprijine, indiferent dacă este și el în domeniu, sau nu. Totul se rezumă la dragoste, cum spune și cântecul “Unde dragoste nu e ,nimic nu e”.

Oana consideră că muzica este liniștea ei, iar această tânără își propune să ducă mai departe cântecul și portul popular năsăudean. Are planuri mărețe și își dorește să ajute și să îndrume tinerele voci. Aceasta consideră că munca și perseverența este piatra de temelie a unei cariere de succes, pe lângă talent.

autor: Florina Homei