Inteligența Spirituală

Cu totii am auzit de IQ si EQ (inteligenta rationala si emotionala) dar foarte putini am auzit de existenta lui SQ. Persoanele care fac teste pe internet ce ne arata care emisfera cerebrala este mai dominanta, se bucura cand vad ca foloesc 99.8% emisfera stanga sau dreapta si pe cealalta deloc. Idealul rezultatelor din aceste teste, este sa gasim un echilibru perfect intre cele doua emisfere.

 Ca sa putem intelege mai bine, trebuie sa constientizam ca inteligenta nu are legatura cu cat de multe stie o persoana sau cat de multa experienta are, ci mai degraba, este vorba despre cat de repede o persoana este capabila de a dobandi cunostinte si competente, precum si cat de bine o persoana este in masura sa indeplineasca sarcinile pentru care nu are nicio expertiza.

“Frustrarea” este ca cei care au IQ si EQ mediu spre mare, au probleme uriase in a-si gasi un loc in societate si / sau un sens in viata. Sau, mai rau, la polul opus, cand le gasesc, nu reusesc sa razbata dincolo de propria drama existentiala. In ultimii cinci ani am avut sansa de a cunoaste oameni din ambele categorii. Spun sansa, pentru ca, dincolo de introspectie, intalnirea cu astfel de oameni te ajuta enorm sa realizezi unde esti si incotro te indrepti.

Ce este IQ (Inteligenta Intelectuala sau Rationala)

IQ-ul este unitatea de masura ce masoara inteligenta si pleaca de la premiza ca exista diferente intre oamenii dintr-o anumita grupa, aratand printr-un scor cat de inteligenta este o persoana in raport cu alta. De obicei este asociata cu inalte calitati de logica, strategie, matematica si lingvistica. IQ-ul este mai degraba un mod de a compara inteligenta unei persoane cu a altora.

Ce este EQ (Inteligenta Emotionala)

Altfel, inteligenta emotionala este cea care te ajuta sa iei decizii oricand si oriunde si sa folosesti emotiile tale si pe ale celorlalti ca sa-ti atingi scopurile.

Este dovedit de multi psihologi faptul ca majoritatea persoanelor cu un IQ si EQ mare detin probleme de anxietate in forma repetata, lipsa unui scop in viata sau lipsa sensului existentei sale ce pot duce la ganduri sinucigase, inadaptare la locul de munca, lipsa increderii in sine, teama de singuratate, etc.

Astfel, psihologii de renume au ajuns la concluzia ca este nevoie de un echilibru intre IQ si EQ, astfel aparand termenul de SQ (Inteligenta Spirituala). Termenul fiind folosit pentru primadata in cartea artistei Danah Zohar: “ReWiring the Corporate Brain” (1995).

Ce este SQ (Inteligenta Spirituala)

Inteligenta spirituala, desi nu este foarte mediatizata la ora actuala, este cea care ne transpune existenta individuala intr-un context mai larg. Aceasta da sens si scop vietii noastre si ne permite sa cream noi si noi posibilitati. Inteligenta spirituala ne permite sa ne utilizam IQ-ul si EQ-un intr-un mod unificat si armonios, pentru a exprima potentialul nostru benefic in lume, atat pentru noi, cat si pentru celelalte fiinte.

Pe scurt, SQ-ul reprezinta cu adevarat o inteligenta suprema, regasita in lideri precum Ghandi, Mandela sau artisti si oamenii de stiinta precum Albert Einstein, Isaac Newton, Nikola Tesla, Benjamin Franklin, Thomas Edison, Leonardo da Vinci, etc. Ca o paranteza, dar si ca un semn de intrebare, toti acestia erau vegetarieni. Caracteristicile SQ-ului sunt: intelepciunea, compasiunea, integritatea, bucuria, iubirea, creativitatea, pacea si armonia.

Cu totii am „experimentat” spontan inteligenta spirituala in anumite momente din viata. Si totusi, poate prea rar. Din pacate mult prea rar pentru a ne putea bucura de ea. Este important sa ne antrenam pentru a putea experimenta in mod intentionat astfel de trairi.

Citește mai departe pe blog.evolution.dance