Impresionant: Cele mai mari vase de croazieră de azi și de acum 100 de ani

O fotografie foarte sugestivă ne arată evoluția vaselor de croazieră ilustrând cele mai mari și celebre vapoare de pasageri ale momentului, după o perioadă de 100 de ani.

MS Allure of the Seas este o navă de croazieră, vas-geamăn al MS Oasis of the Seas, deținând împreună titlul de cel mai mare vas de pasageri. Totuși, la măsurătorile oficiale s-a descoperit că Allure of the Seas este cu 5 cm mai lungă decât Oasis of the Seas, deși cele două ar fi trebuit să fie identice. Măsurând 360 de metri în lungime, 64 de metri în lățime și cu o punte situată la 65 de metri deasupra apei, Allure of the Seas este un adevărat gigant. Nava a avut parte de un „botez” inedit, „nașă” fiindu-i Prințesa Fiona din filmul animat Shrek. A fost pentru prima dată în istoria navelor de croazieră când sticla de șampanie cu care este botezat un vas a fost spartă de un personaj animat 3D.

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare, în urma căreia și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228[1] în una din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Un pachebot din clasa Olympic, RMS Titanic a fost deținut de White Star Line și construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast. A plecat spre New York cu 2228 de oameni la bord. Numărul mare de victime a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente pentru 1178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit datorită protocolului „femeile și copiii întâi” .

Titanic a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare șoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranță superioare, Titanicul s-a scufundat și, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei. Nebunia din media legata de faimoasele victime ale Titanicului, legendele despre scufundare, schimbările efectuate în legislația maritimă și descoperirea epavei au contribuit la interesul publicului larg.

În aprilie 2012 s-au împlinit 100 de ani de la scufundarea vasului.

sursa: wikipedia.org