O pereche de dansatori de la “Floris” păşeşte în paşi (mici) de dans spre rezultate MARI

Cosmina Danciu şi Nicolae Bârsan formează de aproximativ doi ani o pereche a Clubului de Dans Sportiv “Floris” din Bistriţa. Micuţii dansatori, la numai 9, respetiv 11 ani, sub îndrumarea Floricăi Buduşan şi a Patriciei Rău, au reuţit să obţină rezultate remarcabile într-un timp foarte scurt.

Nicu şi Cosmina se află la final de Clasa HOBYY şi se pregătesc să treacă în Clasa E, al treilea nivel pentru dansatori. Aceştia au participat la numeroase consursuri, ţinând mereu foarte aproape de podium. La câteva luni de dans în pereche, primul podium ocupat a fost la Dej, la “Cupa Latino Angels 2014”. Ulterior, micuţii au mai ocupat şi locul III la o competiţie desfăşurată în Sighet, celelalte competiţii făcându-i să ajungă întotdeauna până în finală.

12874416_452073028250756_879777498_o

 

Florica Buduşan, numită şi “regina dansului în Bistriţa şi în lume”, vorbeşte cu mult drag despre micuţii îndrumaţi de către dânsa: ” Aceasta echipă, care se pregăteşte nu numai la individual concurs, se pregăteşte şi la formaţie este o echipă foarte bună. În 9 aprilie va avea loc Campionatul Naţional de Dans Sportiv, unde perechea formată din Nicu şi Cosmina va participa. Anul acesta avem şi echipă de latino-american, formată din cei doi. Echipa a evuluat foarte bine, având în vedere că ei vor intra în acest Campionat Naţional. Este foarte greu, dar munca…munca..munca.”

Micuţii dansatori se deplasează de două ori pe săptămână la Bistriţa, efortul  fiind destul de mare, deoarece aceştia vin din localităţi diferite şi destul de îndepărtate de Bistriţa. Cosmina parcurge drumul de la Dumbrăveni, iar Nicu vine de la Telciu pentru a se putea antrena.

Ce reprezintă dansul pentru Nicu şi Cosmina?

Cosmina: “Pentru mine, dansul reprezintă cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în viaţă. Îmi place extrem de mult.”

Nicu: “Dansul pentru mine este o pasiune… un mod de a trăi, de a mă exprimă.”

12874647_452072308250828_501162816_o

Cum au ajung cei doi în “lumea” dansului?

Cosmina face dans de la vârsta de 5 ani. Am invitat un profesor de dans pentru a pregăti  copilaşii din  grupa la care eram educatoare. Cosmina, fiind în aceeaşi grupă, a fost înscrisă. Încă de la prima şedinţă de dans, am fost intrebata cine e fetiţa deaorece se observă ca va fi foarte bună, având ritm bun şi o ureche muzicala foarte bună. Erau invitate şi mamele, iar ele au raspuns, spunând că eu sunt mama ei. A fost un moment în care am realizat, împreună cu acel profesor, faptul că are talent. Am hotărât să continuam cu dansul, iar profesorul mi-a spus că dacă vreau să merg mai departe, “Floris” este cea mai bună opţiune… după o vreme am aflat că şi el a activat la acel Club de Dans Sportiv”, a precizat mama Cosminei, Violeta Danciu.

Toul a început în momentul în care doamna Florica a venit în şcoala localităţii noastre, Telciu, şi a împarţit pliante.  Aşadar, în urmă cu 2 ani, doamna Florica a venit şi a promovat Clubul “Floris”. Tot ea a fost cea care a remarcat că Nicu este talentat şi ne-a recomandat să mergem la Bistriţa pentru ca micuţul nostru să se pregătească acolo. La început, am crezut că dansul va fi doar pentru a învăţa pentru el însuşi, deoarece am constat că tot mai mulţi băieţi nu au nimic în comun cu dansul, însă ulterior acesta a devenit o mare pasiune pentru Nicu, a precizat mama lui Nicu, Maria Bârsan.

12516329_574894072668691_1944715279_n

Cum au devenit o pereche şi cum au evoluat micuţii?

  • “Au trecut aproape doi ani în care a dansat fără partener, până când doamna Florica l-a cunosc pe Nicu la un spectacol la Coşbuc. Mi-a spus ca are un cadou… era chiar în preajma Sărbătorilor de iarna. De atunci, au început să danseze în pereche…una specială. Au început încet să se pregatească şi, în foarte scurt timp, s-a dovedit a fi o pereche foarte bună, compatibilă. Au început să participe la competiţii şi au luat repede locuri foarte bune, dansând la Clasa Precompetiţional. Apoi, făcând puncte şi luând locuri bune, au intrat în Clasa HOBBY, iar acum se pregătesc pentru a intra în Clasa E. Într-adevar, cu multă muncă şi fiind extrem de constiincioşi în ceea ce priveşte pregătirea pentru fiecare dans în parte, ei au dat dovadă de o echipă bine închegată”, a menţionat mama fetei.

” După ce Nicu a plecat la Bistriţa, s-a format perechea. Cei doi au evoluat foarte frumos şi, cu multă muncă şi cu pregătiri în particular, au reuşit să facă progrese. Cei doi formează realmente o echipă, ei fiind prieteni şi în afară ringului de dans. Progresele lor nu au fost altceva decât rodul muncii”, a adăugat mama băiatului.

11210490_383648515093208_79463094494937275_n

 

Momente… şi recomandări:

Un moment frumos l-a constituit concursul la care au participat în urmă cu aproximativ o săptămână, cel de la Satu Mare. Lor le trebuia neapărat finala, nu podiumul, lucru care li s-a şi întamplat”, a încheiat mama Cosminei.

Despre avantaje, dincolo de costuri ne vorbeşte mama lui Nicu, această făcând şi recomandări: “Este frumos, însă este foarte costisotitor. Recomand tuturor părinţilor să îşi înscrie copiii la dans sau orice alt tip de sport, deoarece copiii îvaţă, în primul rând, să se încadreze într-un program, devin disciplinaţi şi încrezători în forţele lor.”

 

Cei doi dansatori văd echipă ca fiind una care păşeşte spre un viitor strălucit şi consideră că talentul  lor, prin antrenament, va aduce roade. Copiii consideră că ei formează o familie, dincolo de ringul de dans. Aceştia petrec foarte mult timp împreună, iar părinţii micuţilor menţin o prietenie frumoasă.

DSC_0118

 

11700904_393541924103867_5970510085776171763_n

floris-bistrita

 

Sursă foto: Arhiva părinţilor

autor: Florina Homei