Filmul „Dincolo de Romeo şi Julieta” al elevilor CNAM câștigă marele premiu

Elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” sunt, începând de vineri 20 ianuarie 2017, câștigătorii marelui premiu al concursului de film pentru amatori,„Shakespeare Through My Eyes”, organizat de British Council Iași, cu filmul „Dincolo de Romeo şi Julieta”.

British Council Iași, celebra în anul 2016 creația celui mai cunoscut dramaturg din lume, prin programul global „Shakespeare Lives”, la împlinirea a 400 de ani de la moartea scriitorului. Competiţie naţională de film adresată amatorilor,„Shakespeare Through My Eyes” a avut ca obiectiv promovarea operei lui William Shakespeare ȋn rândul tinerilor .

Informați de profesoara de limba engleză Karina Ciuruș asupra acestei oportunități, o echipă de 24 de elevi din clasa a XI-a A a CNAM a luat decizia de a participa la concurs. Pentru punerea în practică a acestui proiect îndrăzneț, profesoara i-a sprijinit pe elevi prin organizarea unui atelier de regie, avându-l ca invitat timp de o oră pe actorul Teatrului Național din Cluj, Sorin Misirianțu, care le-a dat mai multe sugestii și i-a ajutat în ordonarea secvențelor.

Întrebată cum a început totul, Karina Ciuruș a afirmat: „Am început să facem un film fără să știm cum se face… Ne-am jucat de-a filmul și a ieșit ceva… Ideea de scenariu are la bază tehnica povestirii în povestire. Tot filmul a fost făcut numai de copii. E meritul lor. Avem copii grozavi, care un pic trebuie puși pe direcție și apoi se descurcă de minune. Filmul a fost gata chiar în ziua limită, 16 decembrie.”

Profesoara subliniază marele plus pe care l-a avut acest proiect asupra întregii clase de elevi, deoarece aproape toți au fost implicați mai mult sau mai puțin, pentru scena balului fiind nevoie de un număr mare de persnaje. Au citit foarte mult text, au vizionat ecranizările, apoi a urmat redactarea scenariului, alegerea recuzitei, a locurilor în care să se deruleze scenele, acestea fiind pe cât de bine alese, pe atât de variate. Astfel, dacă scena cu părinții s-a filmat la un copil acasă, iar scena din atelierul de sculptură în cabinetul de filosofie de la școală, scena cu duelul s-a derulat în parc, scena balconului la restaurantul „Rapsodia”, în timp ce pentru scena balului filmările s-au derulat în Sinagogă. Recuzita a fost închiriată, jumătate din sumă prin sponsorizări, iar jumătate prin contribuția elevilor.

Dincolo de Romeo şi Julieta” a obţinut marele premiu al acestei competiţii grație implicării cu pasiune a elevilor. În realizarea filmului și-au dat concursul: regie şi scenariu – Maria Carmen Leşan, montaj – Andrei Cotul, operator imagine – Patric Ban, distribuţia: Dan Cîmpan, Alin Rus, Bianca Rus, Alexandra Bogdan, Petra Beserman, Murgu Paul, Andrada Zagrai, Dana Falub (personaje), Diana Mărăndel, Diana Nechita, Octavia Ungur, Andreea Chiorean, Ana-Maria Vîrvăruţi, Oana Varvari, Adina Bojor, Lavinia Bora, Andrei Sara, Iulia Furnea, Alexandra Matei, Diana Dedean, Ioana Filipaş (figuranţi). Voice over: Andrei Benţa (CNLR). Filmul poate fi vizualizat pe youtube, la adresa https://www.youtube.com/watch?v=2ldaTl8GUbI.

Câștigătoarele concursului sunt două filme: „Dincolo de Romeo și Julieta” de Maria Carmen Leșan – marele premiu și „A New Era, A New Macbeth” de Adi Mureșan – premiu special. https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/competitie-film

Mărturii de regizor și scenarist