Facebook te ridică, Facebook te coboară! De ce i-am dat unlike lui Iohannis?

În 2014 aveam de ales între un plagiator, Victor Ponta, premier al României pe atunci și un neamț, mut, venit din Sibiu pe care-l creditam cu corectitudinea și disciplina etniei din care face parte. Și am votat cu Iohannis, mai ales că era reprezentantul dreptei, iar eu niciodată n-am votat cu stânga deoarece încă mai miroase a comunism în partidele lor.

Campania electorală a fost mizerabil dusă de televiziunile lui Ponta. L-au acuzat pe Iohannis că face trafic cu copii, o acuzație deosebit de gravă care nu a fost niciodată probată. Apoi, linșajul media era la ordinea zilei în acea toamnă în care românii păreau că sunt la un vot distanță să-l înscăuneze pe Victoraș în fotoliul de șef al statului. Ne-a ferit Dumnezeu, iar Ponta a rămăs în fotoliu cu sucul și popcornul aroganței sale, iar noi avem de un an și ceva un președinte neamț.

După primul tur al alegerilor, totul părea pierdut pentru Klaus, dar prostiile ivite din aroganța și disprețul față de cetățeni și drepturile lor i-au făcut pe PSD-iști să piardă alegerile. Lumea s-a mobilizat exemplar pe Facebook pentru al doilea tur, mai ales în străinătate după umilințele trăite în ziua primului vot la ambasade sau consulate de conaționalii noștri din afara granițelor. Victor Ponta nu a înțeles atunci că nu mai poți minți poporul cu televizorul. Nu poți pune Antena 3 să mintă că sunt secții de vot goale în anumite orașe, iar imaginile difuzate să fie de la sute de km distanță de locul indicat. Nu, acum oamenii au posibilitatea să comunice fără să fie mințiți sau manipulați. Iar cel mai utilizat mijloc de comunicare din perioada turului 2 a fost Facebook-ul. Klaus Iohannis a devenit printre primii lideri politici europeni la numărul de like-uri strânse pe pagina personală.

Campania dusă pe FB de staff-ul neamțului va face obiectul multor studii în domeniul comunicării și a științelor politice. Nu puțină lume l-a numit atunci președintele Facebook.

La numai un an și ceva, Iohannis dă cu „mucii în fasole” sau face un elegant și german pipi pe toată emulația din noiembrie 2014. Milioanele de români care s-au mobilizat pentru a-l face pe el președinte văd acum flegma pe care președintele o linge după ce ar fi trebuit să o dea în 2014 televiziunilor care îl linșau de dimineața până seară. Atunci nu era vorba de nicio libertate de exprimare, atunci era doar manipulare și minciună, multă minciună. Ore întregi de lături s-au scurs pe ecranele Antenei 3 (de exemplu), iar neamțul a rezistat impasibil. Puteam să jur că niciodată privirea lui nu se va întoarce către ei.

Zilele trecute, Klaus s-a băgat ca musca-n laptele ANAF și a început să vorbească exact în clipa în care trebuia să tacă. A lua partea antenelor în detrimentul statului român care, în sfârșit, încearcă să recupereze din toate furtișagurile lui Voiculescu, pentru mine este trădare. Trădare de două ori: în primul rând, ca președinte, trebuie să aperi avutul țării nu al unor privați sau condamnați, iar în al doilea rând, să fii de partea celor care s-au răhățit luni întregi în capul tău acuzându-te de fapte greu de imaginat, înseamnă că nu mai ai coloană vertebrală sau că ai un interes ascuns, neortodox.

La fel ca în 2014, nici acum nu e vorba de libertatea de exprimare. Sediul Antenelor, nu licențele de emisie, trebuie valorificat de statul român pentru a recupera din ceea ce ne-a furat Voiculescu, adică vreo 60 de milioane de dolari. Ei pot să emită de oriunde, au avut timp un an și jumătate să se gândească la mutare. Ipocrizia lor și manipularea prostimii se face pe față și, din păcate, mai sunt mulți români care pun botul la asta. Iar botul îl pun din interes chiar și politicienii și, din nefericire, președintele României.
Pentru asta, domnule Klaus Iohannis, aveți din partea mea un mare UNLIKE, iar din clipa asta sunteți președintele Antenelor și a coruptului de Voiculescu, al meu nu mai sunteți…

Călin Gavrilaș