Ești din Bistrița, ai spital modern, dar te tratezi în Cluj sau Mureș?

Da, trebuie să discutăm și despre minunata situație a sistemului medical din Bistrița-Năsăud. Zilele trecute, președintele Consiliului Județean BN, Radu Moldovan, a umplut Facebook-ul cu poze și articole din presa locală și centrală care-i lăudau realizarea modernizării unei secții de prin Spitalul Județean. Minunat, felicitari etc. Un fel de „masa, dansul și darul” urmează la o anumită cârciumă.

Da, eu sunt un fel de Gică-Contra a unor astfel de știri. Îl întreb pe Radu Moldovan, chiar și pe Gelu Buta (directorul Spitalului) dacă și-ar interna copii în Spitalul Județean? Sincer? Vă zic eu, la cea mai minoră complicație, copiii zboară la Târgu-Mureș sau Cluj-Napoca.

Tot județul știe că, dacă suferi de ceva mai serios decât o răceală sau entorsă trebuie să pleci în alte județe să te tratezi. Desigur, dacă n-ai bani ești nevoit să apelezi la serviciile județene. Dar, dacă îți pasă de viața ta sau de cea a celor din jurul tău, îți rupi de la gură și pleci. De ce?

Să nu se supere puținii medici care încă își fac treaba cum trebuie prin județul nostru, dar în rest e jale și ca profesionalism și ca atitudine față de pacient și suferința lui. O urgență care te pune să aștepți până se termină cafeaua de băut, niște ortopezi care te bagă-n gips și peste câteva luni observă că ți-au greșit organul și multe altele. Degeaba vopsim gardul Spitalului Județean, în el zace leopardul incompetenței și a nepăsării.

Poate ne explică dl Gelu Buta de ce e plin prin Cluj si Mureș (chiar și București) de pacienți din parohia domniei sale, proaspăt văruită și inaugurată? Poate oamenii aia sunt nebuni sau, poate, medicina bistrițeană e într-o mare criză de credibilitate. Poate e rolul lui ca manager să ne explice ce profesioniști are în spital, ce cazuri de succes a tratat, cu cât a scăzut rata mortalității în spital în ultimii ani, care e rata tratării cu succes a pacienților internați etc. Și, mai mult decât atât, aș vrea să-i aud pe cei doi, Gelu Buta și Radu Moldovan, că în Spitalul Județean nu se ia șpagă, iar pacientul este tratat cu seriozitate, conform juramântului depus de orice medic. Aș vrea…

Așadar, tu sau prietenii tăi, de ce mergeți în Cluj dacă e ceva mai grav? Nu vă plac saloanele moderne din Bistrița arătate la televizor? Domnule președinte de județ, un salon modern nu tratează, nu vindecă! Mai trebuie și medici bine instruiți. Salonul modern e un prim pas, pe care-l salut, dar nu este suficient.

De celelalte unități medicale nu mai are rost să vorbim. La Năsăud se moare oricând, iar la Beclean nu se poate supraviețui. Dacă ai ghinionul să ajungi aici o să te compătimească până și pacienții din Spitalul Județean Bistrița.

Așa că, hai să nu mizăm pe imagini și interviuri, vrem cifre concrete cu numărul de pacienți din județ care s-au tratat în alte părți. O să vă îngrozească realitatea asta.