Ei fură, tu ieși la vot?

Știu, ești tânăr, poate de abia ai împlinit 18 ani și politica te lasă rece. Habar n-ai cine-i Iliescu sau ce a făcut el, habar n-ai cine-i Constantinescu și ce n-a făcut el, iar Isărescu e nenea ăla care se semnează pe bani. Și e foarte tare că trăiești și gândești așa, dar sunt convins că te enervează că trăiești într-o țară în care se moare într-un club, că trebuie să dai șpagă la spital, că școala ta e renovată dar e din evul mediu ca structură educațională, că nu-ți permiți o chirie din banii pe care-i câștigi la job, iar băncile îți dau flit când le ceri un credit, că te gândești doar cum să termini școala ca să pleci de aici. Dar, cel mai nasol e că auzi la tot pasul că „tinerii din ziua de azi sunt…..”, „că pe vremea noastră…..”, că cercelul tău din nas sau ureche e interpretat de babe ca fiind ceva demonic, iar muzica rock e condamnată de popi, iar tu ești un satanist pentru cei îmbracați 100% în negru.

Ei, dacă astea te enervează, iar lista ta e cu mult mai lungă, te întreb, mergi la vot în 2016? Ai auzit placa cu „votul tău contează” și nu te-a interesat, dar dacă ai afla că cineva te fură zilnic, te-ar interesa? Da, aia pe care-i vezi la televizor și care se numesc politicieni, funcționari publici, polițiști, afaceriști de carton (nu toți, normal) îți bagă mâna în buzunar în fiecare zi și-ți fură bani fără să se gândească la tine, la ai tăi, la prietenii tăi, la viitorul tău. Mai mult, ăștia îți fură viitorul loc de muncă pentru nepoții lor incompetenți sau pentru amantele lor, de fapt, ăștia îți fură viitorul și atât. Iar, dacă până la anul, DNA nu-i prinde, ei vor candida din nou. Aici intervi tu, care poți să-i ejectezi la marginea societății acolo unde le este locul, unde stau borfașii până justiția îi va arunca dincolo de gratii.

Ți-a plăcut, tinere, săptămânile trecute când în multe orașe zeci de mii de oameni, în special tineri, au ieșit în stradă și au reușit să-l trimită pe Ponta plagiatorul acasă? Dacă da, atunci gândește-te că pentru asta au trebuit să moară 60 de oameni, iar alții stau încă în spitale. Mai trebuie să moară cineva ca să ieși 10 minute la vot și să încerci să pui umărul la o țară în care să vrei să trăiești?

Așa că te întreb încă odată, dacă ei fură, tu ce faci când hoții vor candida?

pentru ziarultineretului.ro: Călin Gavrilaș