Ecranul spart va deveni de domeniul trecutului!

Fie că vorbim de telefon, tabletă, monitor, sau parbrizul de la mașină, fisurile ar putea deveni un lucru ce ține de domeniul trecutului. Grija pe care o purtăm pentru ecranul telefonului ar putea dispărea.
Cheia se află într-o nouă formă de plastic, numit Vitrimers. Este cunoscut faptul că există două tipuri de plastic termoplastice și termorigide. Termoplastice sunt speciale, în sensul că acestea devin maleabile în prezența căldurii, dar sunt rigide atunci când se răcește. Termorigidele, nu-și pierd rigiditatea lor, chiar atunci când sunt supuse la căldură intensă. Vitrimers e unic, deoarece acesta are o combinație a proprietăților celor două. Astfel poate fi foarte rigid și în prezența căldurii, î-și poate păstra în continuare structura fizica, dar poate avea, de asemenea, unele maleabilități la suprafață.

Acest lucru ar permite ca Vitrimers să închidă fisuri pe suprafața sa pe termen nelimitat. Așadar, când apar fisuri pe ecran, se va expune la căldură, iar fisurile vor dispărea.

Vitrimers a fost descoperit de Ludwik Liebler, om de știință de la Institutul de material ESCPI situat în Paris. Aceasta descoperire l-a dus la câștigarea în 2015 a premiului Inventor din EPO (Oficiul European de Brevete).
Iată ce a declarat descoperitorul: “Credem că primele aplicații vor fi în transporturi, în mașini, în avioane, în toate aplicațiile ce au nevoie rezistență, pentru reparații și creșterea durabilității obiectelor. Vitrimers poate combina cele două lumi, ce sunt fundamental diferite. El combină această legătură permanentă de rezistență, stabilitate dimensională cu posibilitatea de a fi maleabil, (și) complet reciclabil. “

Pe lângă tratarea fisurilor de ecran, există și alte posibilități de aplicare interesante pentru Vitrimers. Un exemplu este vindecarea rănilor. Ludwik Liebler: “Se pare să funcționeze, cel puțin la animale. Am făcut această experiență prin lipirea ficatului, pe care îl puteți cumpăra, și apoi am făcut experimente cu colegii din spital pe ficat la șobolani și funcționează, și am avut o intervenție chirurgicală pe porci și funcționează.”

Aceasta este una dintre inovațiile de top în 2015 și există, evident, numeroase posibilități pentru aceasta noua tehnologie. Dar în acest moment, este încă în curs de cercetare și așteaptă perfecționare. Atunci când va deveni disponibilă, se așteaptă ca tot de ce ai avea nevoie pentru a-ți repara ecranul crepat, să fie o brichetă, sau chiar să se repare de la sine!

sursa: CNN