UPDATE: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor aviz favorabil în cazul Ioan Oltean!Deputatul Ioan Oltean este audiat la Comisia Juridică.Cine vrea să îi ia capul?

La această oră deputatul PNL Ioan Oltean, copreşedintele organizaţiei judeţene Bistriţa Năsăud, este audiat în comisia de specialitate la solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă. Oltean se apără singur în faţa colegilor săi, care urmează să dea verdictul:încuviinţează sau nu arestarea acestuia. Peste câteva zile votul final urmează să fie dat în plenul Camerei Deputaţilor.

În faţa dosarului de acuzare de 1500 de file, grupate în 4 volume, deputatul bistriţean a ales să se apere singur. Şedinţa comisiei juridice a început în urmă cu câteva minute, după întrunirea cvorumului de 14 membri.

La lucrările şedinţei presa nu a avut acces, ziariştilor li s-a solicitat să părăsească incinta sălii, urmând ca după audierea pledoariei lui Oltean să se pronunţe. Amintim faptul că Oltean ar fi primit într-o sacoşă o mită de 600.000 de euro în curtea unei biserici. Denunţul a fost făcut de un personaj controversat, iar în funcţie de soliditatea probelor din dosar, comisia urmează să decidă dacă Oltean poate sau nu poate fi arestat preventiv.

Speculaţiile cu privire la activitatea ilicită pe care Ioan Oltean ar fi efectuat-o în complicitate cu Crinuţa Dumitrean pe vremea când se afla la şefia A.N.R.P. s-au vehiculat încă dinaintea arestării acesteia, însă odată cu ancheta în cazul Dumitrean, au devenit cu mult mai accentuate.

Munca procurorilor la dosar a fost una destul de intensă, 1500 de file înseamnă un volum mare de muncă, mai ales în condiţiile în care aici ar putea fi evidenţiate probe relevante, care să îl ducă pe deputat în faţa judecătorilor. Acest aspect denotă faptul că nu doar denunţul stă la baza solicitării DNA, ci mult mai multe argumente.

Considerăm că cel mai îndreptăţit să facă proba nevinovăţiei sale este chiar deputatul Ioan Oltean. Dar în aceeaşi măsură este nevoie ca instituţiile statului să îşi facă datoria şi, dacă deputatul se face vinovat de acuzele împotriva sa, să plătească.

Misiunea deputatului este una foarte dificilă şi considerăm că până la proba contrarie, acesta este nevinovat. Semnalele politice de la nivel naţional sunt însă potrivnice şi sunt menite să pună presiune, în condiţiile în care atât PSD cât şi PNL au anunţat că în PLEN vor vota PENTRU arestarea preventivă şi trimiterea deputatului în faţa judecătorilor. Nu este o pledoarie pro-Oltean. Credem că este o analiză “la rece” a conjuncturii în care cazul Oltean ar putea fi un nod important de la care să continue anchetele în cazurile de mare corupţie.