Demonstrații de exerciții tactice ale jandarmilor bistrițeni cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române la Bistrița

Cu puțin timp în urmă, mulțimea de oameni adunată pe pietonalul Liviu Rebreanu din Bistrița a putut urmări o serie de exerciții demonstrative ale jandarmilor bistrițeni, acțiune desfășurată cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române. Cei prezenți la eveniment au avut ocazia de a vedea echipamente din dotarea jandarmilor bistrițeni și un bun prilej de a le ura La mulți ani!

ziua-jandarmeriei-bistrita

Încă din anul 1923 existau posturi de jandarmi în cele mai reprezentantive localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud printre care unul şi la Tihuţa.

ziua-jandarmeriei-bistrita002
Cu incepere de la 20 mai 1929, se înfiinţa Legiunea de Jandarmi Rurali Năsăud cu reşedinţa în Bistriţa, ce cuprindea 5 secţii şi 28 posturi. Dintre acestea făceau parte mai multe secţii situate la: Lechinţa, Năsăud, Şieu, Rodna dar şi Secţia de Jandarmi Bârgău (reşedinţa: Prundu Bârgăului) cu posturile: Prundu Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Tihuţa, Iad (Livezile) şi Satu Nou.

ziua-jandarmeriei-bistrita001
În anul 1948, existau la nivelul judeţului un număr de 130 de subofiţeri de jandarmi. Dintre aceştia un număr de 22 erau arondaţi Secţiei de Jandarmi Bârgău cu următoarele posturi: Colibiţa, Iad (Livezile), Josenii Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Măgura Calului, Prundu Bârgăului, Satu Nou şi Tihuţa.

ziua-jandarmeriei-bistrita005
Nici înfiinţarea Jandarmeriei Montane nu a fost un moment istoric de neglijat.

ziua-jandarmeriei-bistrita004
La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, jandarmii bistriţeni contribuie substanţial, alături de celelealte structuri ale M.A.I. şi nu numai, la realizarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, în municipiul Bistriţa, în oraşele Năsăud, Beclean în staţiunea balneară Sîngeorz-Băi, inclusiv în zona montană la Rodna şi Piatra Fântânele.

ziua-jandarmeriei-bistrita003

Aceste posturi aduc o contribuţie însemnată în ceea ce priveşte asigurarea climatului de siguranţă a turiştilor în zona de munte, la combaterea contravenţiilor şi infracţiunilor sivice, prevenirii distrugerii mediului înconjurător şi a ariilor protejate.