Crinuța Dumitrean dăunează grav libertății

Destul de des vedem cum numele bistrițencei Crinuța Dumitrean apare într-un alt și alt dosar penal instrumentat de DNA. Cel mai recent este cel care privește un teren de 25 de ha. din Constanța unde fosta șefă ANRP (Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților) este acuzată că ar fi luat o mită de 400 de mii de euro pentru a despăgubi un om de afaceri.

Dacă toate aceste infracțiuni ar fi fost săvârșite de Crinuța în nume propriu și de capul ei, ne-am fi mirat și problema ar fi părut mai simplu de rezolvat în justiție. Însă, în spatele ei (la figurat vorbind) se pare că au stat oameni influenți atât politic, cât și economic. Iar acești oameni s-au folosit de autoritatea lor pentru a o numi pe fostul fotomodel din Bistrița într-o funcție de unde manevra milioane de euro. Acum toți acești oameni dau și ei cu subsemnatul pe la DNA, unii chiar au servit o masă pe la Beciul Domnesc și stau pregătiți cu bagajul făcut în fiecare dimineață.

Așadar, Crinuța Dumitrean nu merge singură în fața instanțelor de judecată pentru că, din câte se vede, nu a furat singură. Complicii ei ies la suprafață. Și aici aș vrea să mă refer doar la un singur om ce are legături directe cu Bistrița-Năsăud: Ioan Oltean. Deputat în Parlamentul României, Oltean se află sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a intervenit la șefa ANRP în favoarea omului de afaceri Mihai Rotaru pentru o mită de 600 de mii de euro. El este unul dintre cei mai influenți oameni din fostul PDL (actual PNL) care a avut o politică a resurselor umane foarte păguboasă pentru cei propulsați la centru. Ne reamintim de Nelu Botiș, fost ministru al muncii, nevoit să demisioneze după un scandal rușinos în care a fost implicat alături de soția sa. Oamenii din jurul lui Oltean ori au fost șterși ca valoare, ori au fost determinați să se căpătuiască repede. De ce? Cine i-a împins? Sunt răspunsuri la care DNA și instanțele ne vor răspunde în curând.

Nici pe plan local lucrurile nu stau mai bine. Oameni foarte apropiați de Oltean în urmă cu câțiva ani sunt, în clipa de față, în alte partide sau retrași din viața politică ( Liviu Rusu, Vasile Borș, Ioan Andreica și alții).

Dar nu numai cei care au stat în spatele Crinuței (la figurat), oameni politici sau de afaceri, au drumuri de făcut la DNA și coșmaruri cu zdrăngănit de cătușe, ci și persoane aflate în subordinea ei în Agenție. Doar în dosarul legat de terenul din Constanța mai sunt urmăriți penal cinci angajați ai ANRP.

Așadar, Crinuța Dumitrean dăunează grav libertății celor cu care a fost complice în despăgubirea anumitor „oameni de afaceri” specializați în cumpărarea de drepturi litigioase. Rămâne ca instanțele de judecată să evalueze implicarea fiecărui actor în furtul din banul public și să găsească soluții de recuperare a acestor bani.

pentru ziarultineretului.ro: Călin Gavrilaș