Ce au ales femeile din Bistrița? „Carieră vs familie”, o dezbatere de succes.

Joi seara, Sala de Ședințe a Primăriei Municipiului Bistrița a găzduit aproximativ 70 de femei care au fost prezente la dezbaterea cu titlul „Femeia la început de drum. Carieră vs familie”.

Această temă a carierei vs familie a fost dezbătută în prezența mai multor femei de succes, care le-au încurajat pe tinerele prezente să îmbine viața de familie cu planurile de viitor.  Au fost atinse teme precum: familie, tinere mame, mame singure cu o carieră de succes, dar și o temă pe care majoritatea femeilor prezente au considerat-o importantă, aceea a susținerii de care soții femeilor cu o carieră de succes dau dovadă.

Dezbatere a fost organizată de către Oana Prislopan, secretara președintelui CJ Bistrița, Emil Radu Moldovan. Evenimentul s-a bucurat și de prezența unui invitat special, Mihaelei Ivan, care a fost moderatoare în această seară. De asemenea, printre invitatele speciale ale dezbaterii s-au regăsit numeroase femei de succes , care au reușit să îmbine cariera cu familia.

Doina Pană le-a vorbit tinerelor despre succes, considerând că „succesul are mai multe dimensiuni, deci nu se poate spune că este cineva care se poate numi mai de succes.”

Pentru această femeie de succes familia este cea mai importantă:

„Este clar că familia este mai importantă. Este clar că este nevoie să le punctăm pe amândouă. Trebuie să existe un echilibru între acestea (familie și carieră). Estită mai multe tipuri de carieră. Spun acest lucru deoarece consider că este foarte important să ai carieră profesională, pe lângă cariera politică. În rest, vă spun să cautați un echilibru între cariera profesională și familia potrivită”, a mai adăugat Doina Pană.

Totodată, Virginia Linul a prezentat latura tradițională a carierei feminine.

„Fiecare dintre dumneavoastră, acolo unde sunteți, aveți un rol, și cred că și eu mi-am învățat rolul meu. Dacă este să vorbim despre famile, eu pot să spun că famila are un rol foarte important în carieră. Am fost norocoasă să am o familie în care am învățat să muncesc. În privința căsniciei, nu am avut așa mare noroc ca și alte doamne…”

Care este punctul de vedere al femeilor de succes din învățământ?

Prezentă la acest eveniment, Camelia Tabără, inspector școlar general, a fost invită să le vorbească tinerelor despre importanța pe care o au profesorii în transmiterea necesității unui echilibru între familie și carieră.

Dintre femeile de succes de la „masa rotundă” a Sălii de Ședințe, le mai amintim și pe  Mărioara  Szekely, director al Scolii Generale „Mihai Eminescu”, Năsăud, dar și pe Ionela Bidică, care deține funcția de profesor în aceeași școală, dar și de  președinte al femeilor social-democrate năsăudene. Aceasta a ținut să menționeze faptul că speră ca a fost și este un model pentru cele două fiice ale sale, dar și pentru copiii pe care i-a îndrumat.

“ Sunt o femeie de succes, mai ales în weekend, când casa mea e invadată de nepoţei. Nimeni nu face prăjituri mai bune ca mine, nimeni nu se joacă mai mult cu ei, nimeni nu ştie mai bines ă facă teme la matematică sau română”, a menționat Mărioara Szekely.

Ce spun femeile de succes din presa bistrițeană despre familie vs carieră?

Mergând și spre femeile cu o carieră în mass-media, Claudia Andron a povestit cum scria alăptându-și fetele, dar și cum soțul ei o susține în tot ceea ce face.

„ Nu este ușor, nu este deloc ușor, mai ales după ce ai doi copii, dar este foarte mare satisfacția atunci când vezi că reușești să ai și o familie, dar și o carieră de succes”, a menționat Claudia Andron, care nu a omis să le mulțumească celor dragi pentru  susținere.

Tot din zona presei, jurnalista de TV, Nicoleta Cherecheșiu a fost invitată să le împărtășească femeilor prezente secretele succesului ei.

„ Lucrez în preză de 20 de ani. Din 1997 fac echipă cu soțul meu, în Bistrița-Năsăud mai mult, pe știri de TV”, a precizat Nicoleta Cherecheșiu, care susține că nu este o feministă convinsă și care crede că da, trebuie să existe un echilibru între familie și carieră.

 

Care a fost partea tristă a dezbaterii?

Doina Monda, coordonatoarea ONG-ului Pro Familia a încurajat femeile să nu rămână într-o famile unde nu sunt iubite și respectate și a povestit despre cele peste 4.000 de femei bătute, care au fost  asistate prin intermediul organizaţiei:

„Prima palmă e cea mai grea, restul bătăilor  curg de la sine.”, a menționat Doina Moandă.

Au fost cu luare aminte numeroase „super-femei”, așa cum Mihaela Ivan le-a numit și au ascultat sfaturile și poveștile femeilor de succes, care au reușit să îmbine famila și cariera.

Evenimentul a fost organizat de Liga Tinerelor Social Democrate (LTSD), cu sprijinul Oanei Prislopan, Președinte LTSD BN și a reușit să stabilească necesitatea echilibrului între familie și carieră.

12735703_560564097435022_1586050033_n

autor: Florina Homei