Avem o țară, ce facem cu ea?

E 1 Decembrie și nu sărbătorim nu știu câți ani de la înființarea PRO TV, ci sărbătorim Marea Unire de la 1918. Cine nu știe ce s-a întâmplat atunci, nu-i bai, poate da o cătare pe google și află imediat.

Ziua Națională (toate statele au o zi națională) a României a încremenit de 25 de ani în paradă militară, fasole cu ciolan și țuică fiartă date ca pomană de edili, hore ale unirii și câteva spectacole pe la casele de cultură sau în piețele publice. Gata, trece 1 decembrie și ne revenim în 5 minute din naționalism. Mai nou, patriotismul ăsta de 24 de ore s-a mutat și în mediul virtual, astfel Facebook-ul e plin de drapele, urări să ne trăiască țara, filme demne de Cântarea României etc.

Așadar, timp de o zi, suntem cei mai tari susținători ai acestei țări care a avut privilegiul de a găzdui în ea. Ne-am născut pe aici și ne amintim în prima zi de decembrie de acest lucru, dar din păcate, amintirile noastre rămân la nivelul stomacului sau a unor defilări cu masini ale armatei revoprite anual. Te întreb pe tine, ce înseamnă să-ți iubești țara? Ce reprezintă pentru tine România? Ți-ai da viața pentru pământul acesta? Sunt doar trei întrebări la care ar trebui să-ți răspunzi măcar astăzi, între un cârnat, o fasole, o țuică sau un vin și multă muzică patriotică. Și, poate reușești să-ți iubești țara și mâine, și poimâine.

Din păcate, tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru în fiecare zi ne face să credem că țara asta nu mai are nicio speranță, că e ocupată de corupți, de hoți și de proști. Ocupăm locuri fruntașe în toate topurile rușinii, de la cei mai nespalați cetățeni din europa, la țara cu cei mai mulți analfabeți, nu ratăm nimic. De fiecare dată când spunem că suntem din România ne încearcă, parcă, o jenă și am vrea să ne punem privirea în pământ. Semenii noștri de peste hotare, unii dintre ei, sunt vedete prin faptele infracționale comise, prin răul pe care-l fac locuitorilor de acolo.

Imagini cu o Românie mizerabilă, distrusă, furată, săracă au făcut înconjurul lumii. Mulții dintre români au pus umărul la crearea unui astfel de tablou, ca mai apoi, să câștige alegeri sau bani. Locul tău de muncă a fost furat de vreun politician corupt și dat unui nepot sau vreunei amante, înțelegând prin asta că în România nu se caută creiere, că tu poți pleca liniștit afară să-ți găsești un viitor.

De fiecare dată când astfel de imagini îți vin în minte, gândește-te că țara asta e mai mult decât mizerie sau hoție, decât politicieni sau pușcăriași scriitori de cărți științifice. E țara familiei tale, e țara unde stă mama ta care te așteaptă de fiecare dată emoționată acasă, e țara copilăriei tale, unde ai descoperit dragostea și frumosul pentru prima dată, e țara pădurilor, a apelor care te-au însoțit în plimbările tale, e țara în care te-ai îndrăgostit și unde spui de fiecare dată acasă. Lista lucrurilor frumoase continuă, dar te las pe tine să o faci….

Așa că, hai să iubim țara asta mai mult 24 de ore și să facem și noi ceva pentru ea.

pentru ziarultineretului.ro: Călin Gavrilaș