Au început Serbările Bistriței Medievale ediția 2017

Ediția din acest an a festivalului este pusă sub semnul „ocrotitorului” Cetății Bistriței, Sfântul Nicolae, care va fi invocat de locuitorii burgului pentru a apăra cetatea de necazurile atât de numeroase care îi pândeau la tot pasul pe oamenii acelor vremuri.

Iar cei care vor avea un cuvânt hotărâtor în alegerea acestui sfânt ca ocrotitor vor fi… copiii, prin vocile cărora vor vorbi, cine altcineva decât… îngerii…!

Momentul se va desfășura imediat după Parada Medievală, care va străbate centrul istoric al orașului sâmbătă, începând cu ora 18.00. Cavalerii de la Paladinii de Terra Medies și Străjerii Cetății Bistrița se vor întrece, sâmbătă și duminică într-un turnir de lupte full-contact, gen de luptă în care înfruntarea este totală, fără menajamente.

Cine va fi câștigătorul acestei întreceri vom ști abia duminică după-amiază când, abia terminată lupta din turnir, va începe o alta: bătălia cu pungi cu apă, devenită tradițională și la care pot participa și spectatorii. În anii trecuți, nu puțini au fost copiii veniți de acasă cu… muniția de apă, care s-au alăturat oștenilor bistrițeni pentru apărarea cetății în fața barbarilor!

Salutăm revenirea în Cetatea Bistriței a Cavalerului Emil Hartmann, Domn liber de Transilvania!

Ediția din acest an a festivalului medieval readuce în program concursul de măiestrie „Arcașul Ținutului Nösnerland”, care se va desfășura la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud începând cu ora 10:00. Vor participa arcași profesioniști din mai multe cetăți ale Transilvaniei.

Concertele muzicale din acest an vor fi susținute de formațiile Strella Do Dia (din Portugalia), Ad Hoc, 2 Fire, 2 Paie (București) și New Proscenium. Cu evoluții atât pe scena mare, cât și pe scena mică de pe Pietonal, menestrelii din Portugalia vor susține un miniconcert și în încheierea concursului arcașilor, de la Muzeul Județean.

Muzicieni non-conformiști, membrii trupei AD-Hoc revin în acest an la Bistrița cu și mai multe și mai fierbinți cântece medievale, interpretate în stil propriu, cu multă vervă și bogăție de sunete. „2 Fire 2 Paie” este un proiect acustic relativ nou, în care muzicienii Sergiu Corbu Boldor și Igor Antoniuc se apropie de rădăcinile muzicii tradiționale românești.

În fine, târgmureșenii de la New Proscenium, „menestrelii veacului XXI” la Serbările Bistriței Medievale 2017, propun publicului, în special tinerilor, un concert exploziv cu muzica NIGHTWISH. Nu va lipsi animația cu foc: trupa bistrițeană SiriuS va evolua vineri seara, la scena mică, iar medieșenii de la Fire Dream vor încheia festivalul medieval cu evoluția lor duminică seara.

Mereu întinerită cu domnițe frumoase, trupa Alinei Taloș „NOSA” va încânta cu dansuri medievale spectatorii ieșiti în miezul Cetății Bistriței. Copiii vor avea parte de poveștile Teatrului de păpuși „Alexandru Misiuga” al Centrului Cultural Municipal Bistrița, iar scena mică va găzdui și câteva reprezentații ale membrilor Teatrului „Peter Pann” din Câmpina.

Târgul Medieval aduce la Bistriţa meşteri artizani din toată ţara cu o ofertă extrem de diversă, iar majoritatea dintre ei sunt invitaţi speciali ai Serbărilor Bistriţei Medievale şi se află aici doar cu acest prilej.

sursa / foto : bistriteanul.ro

google-site-verification=gHWKmL0K5KEC6QXvLuHNbKbd4eXwoj20iAP0r35Daic