Alexandru Grecu de la ”Tudor Jarda”, locul I la Sinaia Guitar Festival

În perioada 10-15 iulie a avut loc la Sinaia cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului de Chitară Clasică „Sinaia International Guitar Festival”, eveniment cu o tradiţie de 34 de ani, fiind cel mai longeviv festival de chitară clasică din Europa.

Câştigătorul primei ediţii din anul 1983 este profesorul Liviu Georgescu de la Liceul „George Enescu” din Bucureşti, preşedintele Fundaţiei Române de Chitară, actualul organizator şi director al celor două festivaluri internaţionale de la Sinaia („Sinaia International Guitar Festival”) şi Bucureşti („Eduard Pamfil International Guitar Festival”).

Festivalul a cuprins două secţiuni de concurs internaţional – „Maeştrii” (fără limită de vârstă) şi concursul internaţional al tinerilor chitarişti cu 3 categorii de vârstă: A (7-10 ani), B (10-13 ani) şi C (14-17 ani).

Bistriţeanul Alexandru Grecu (16 ani) a fost câştigătorul categoriei C de vârstă (14-17 ani), obţinând locul 1. Următoarea participare va fi la Festivalul Internaţional de Chitară Clasică „Harmonia Cordis”- Târgu Mureş, 8-13 august, unde va susţine un recital şi va participa la cursuri de măiestrie cu profesori din ţară şi străinătate. Alexandru Grecu este elev în clasa a X-a la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistriţa şi este îndrumat de profesorul Valentin Pop.

La acest festival au participat peste 70 de chitarişti din Spania, Austria, Italia, Polonia, Chile, Turcia, Bulgaria, Serbia şi România. În cadrul festivalului a avut loc o prezentare de instrumente şi un curs de luterie cu maestrul Constantin Dumitriu şi cursuri de măiestrie (masterclass) cu profesori de renume mondial: Judicael Perroy (Franţa), Krzysztof Pelech (Polonia), Susana Prieto (Spania) şi Alexis Muzurakis (Grecia), Liviu Georgescu, Eugen Mang şi Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu. În fiecare seară au fost susţinute recitaluri extraordinare în sala Casinoului din Sinaia de invitaţii speciali ai festivalului împreună cu laureatul ediţiei precedente Nicola Montela din Italia. Concertul de gală numit „Five o’clock la Castel” s-a desfăşurat în sala „Ferdinand” de la Castelul Peleş, unde s-a anunţat şi câştigătoarea secţiunii „Maeştrii” (fără limiăa de vârstă), Smolarek Katarzyna din Polonia. Decernarea premiilor tinerilor chitarişti de la cele 3 categorii de vârstă a avut loc la Centrul Cultural „Carmen Sylva”.

Următoarea participare al lui Alex va fi la Festivalul Internaţional de Chitară Clasică „Harmonia Cordiş”- Târgu Mureş, 8-13 august, unde va susţine un recital şi va participa la cursuri de măiestrie cu profesori din ţară şi străinătate. Alexandru Grecu este elev în clasa a X-a la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistriţa şi este îndrumat de profesorul Valentin Pop.