Ada Milea şi Alexander Bălănescu la Sinagoga din Bistrița – Un spectacol ce nu poți să îl ratezi!

Vă recomandăm să nu rataţi un concert de excepţie…! Sâmbătă, de la ora 21.00, inevitabil – la Sinagogă…!
Cu Ada Milea şi Alexander Bălănescu…

Alexander Bălănescu (n. 11 iunie, 1954, București) este un violonist și compozitor israelian, originar din România.

Născut Alexandru Bălănescu într-o familie de intelectuali bucureșteni (tatăl său, Ion Bălănescu, preda la Universitate). După plecarea din România și-a schimbat numele în Alexander Balanescu.

Își începe studiile muzicale la vârsta de 7 ani, la școala de muzică din București.

În 1969 emigrează împreună cu familia în Israel.

Ca să scape de serviciul militar obligatoriu în Israel se mută la Londra, după ce studiase la Academia Rubin din Ierusalim. Studiază la Trinity College of Music din Londra și la Julliard School of Music din New York. După terminarea studiilor, se întoarce la Londra, unde va activa în diferite grupuri, precum Capricorn, Music Projects, Gemini. Este membru al cvartetului Arditti intre 1983 și 1986.

În 1979 preia conducerea orchestrei Michael Nyman Ensemble cu care va merge în turnee timp de 15 ani.

În 1987 își formează propriul cvartet de coarde, numit The Balanescu Quartet, împreună cu Clare Connors (vioară), Bill Hawkes (violă) și violoncelistul Nick Price (fost membru al London Symphony Orchestra).

Cvartetul Balanescu a colaborat cu muzicieni precum Gavin Bryars si Michael Nyman, dar și cu personalități pop precum Pet Shop Boys, Kate Bush, John Lurie (liderul formației Lounge Lizards) și David Byrne (liderul formației Talking Heads).

A scris muzica de film pentru producția regizorului Phillip Haas Angels and Insects.

 

Ada Milea

A absolvit Liceul Liviu Rebreanu din Bistrița (Jud. Bistrița-Năsăud) profilul fizică-chimie. Mai târziu – Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, actorie, cu rolul „D-na Quickly” din „Nevestele vesele din Windsor” (Shakespeare). A fost actriță la Teatrul Național din Târgu Mureș, apoi a devenit artist independent.

Activitate:

A realizat coloana sonoră a unor spectacole în diferite teatre:

În august 2005 a concertat pro bono (gratuit) la festivalul FânFest, Roșia Montană în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”[1][2].

Distincții:

  • „Premiul special al juriului” la Festivalul Internațional de Teatru de la Piatra-Neamț pentru muzica din „Eu, cand vreau să fluier, fluier”, regia Th. Cristian Popescu;
  • „Premiul special al juriului” la Festivalul HUMORROR pentru muzica spectacolului „Trilogie belgradeană” de Biljana Srbljanović, regia Theodor Cristian Popescu;
  • „Premiul criticii” la Gala UNITER 2006;
  • „Premiul special pentru muzica de teatru” la Gala UNITER 2008.

(Foto: Cosmin Bumbuţ)

sursa: facebook,com / wikipedia.org