A început circul pe bugetul Bistriței. Nea Ovidiu e pus la colț de foști colegi de școală și excursii “hibernale”

A început circul pe bugetul municipiului Bistrița. Primarul Ovidiu Crețu a invitat societatea civilă la dezbateri pe marginea proiectului, însă opozanții îi amendează demersul și îl acuză pe edil de despotism și apucături comunistoide.

Nu suntem mari admiratori ai primarului Ovidiu Teodor Crețu. Ba dimpotrivă, sunt multe critici pe care, de-a lungul celor două mandate consumate în fotoliul de primar, direct sau prin intermediari,i le-am adus. Întotdeauna în mod public și fără niciun interes de ordin personal sau electoral. Pur și simplu prin comparații și argumentat.

În continuare susțin că nu-i permis ca un oraș prăfuit ca Bârladul(cu aproape același număr de locuitori și cu o economie nici măcar la jumătatea nivelului Bistriței) să aibă teatru profesionist cu stagiune permanentă, Planetariu și Gradină Zoologică etc, în timp ce Bistrița suferă de aceleași metehne argumentate cu veșnica poveste “Nu-s bani”.

Ba da, sunt bani, chiar foarte mulți și pentru multe, dacă i-ar chibzui executivul mai cumpătat. Ar fi bani și pentru o trupă de teatru(cu actori profesioniști, decoruri, personal auxiliar și toate cele) și pentru Gradină Zoo și pentru altele. Doar să fie voință, că putința e consecutivă.

Să trecem însă la subiectul care înfierbântă zilele acestea urbea și îi face efervescenți pe opozanții ieșiți din amorțeala post- Crăciunistă. În scurt timp după ce administrația a făcut apel pentru participarea publică la dezbaterea proiectului de buget, toate redacțiile au fost asaltate de mailuri cu materiale redacționale-pe șleau articole ce urmau sa fie publicate copy-paste- în care autorii își exprimau totala nemulțumire față de “democrația administrației” și “lista de elemente abstracte” botezate proiect de buget.

Noi am înțeles să nu facem copy-paste deși ne era foarte ușor, dura mai puțin de un minut și uite că eram în prima linie a bătăliei pentru informarea concretă, imparțială și instantanee a publicului cititor! Noi am ales să scriem, după cât și cum ne duce inspirația în jurnalism și pregătirea în domeniul cifrelor, despre ceea ce înseamnă toată această gâlceavă. Nu dăm numele semnatarilor, că se fac de rușine, dar ne permitem să cităm din operele pe care ni le-au supus atenției cu specificația “Daca subiectul/materialul intereseaza publicatia dvs. puteti sa-l publicati.”

Nu domnilor, greșiți punând problema astfel. SUBIECTUL INTERESEAZĂ, materialele scrise de dumneavoastră NU! Ca urmare, nici nu le publicăm, dar lucrăm cu materialul clientului.

1.Din felul în care este organizată această dezbatere publică reiese, în mod evident, faptul că nu se dorește o dezbatere publică în adevăratul sens al cuvântului (“analiză amănunțită, discutare, deliberare; discuție largă asupra unei probleme de interes general” – conform DEX).

Din întreg conținutul materialului pe care ni l-ați supus atenției reiese cu certitudine că nu aveți minimele cunoștințe cu privire la ceea ce inseamnă cu adevărat etapele pe care trebuie să le parcurgă un act normativ până la forma sa finală. Sau dacă știți, cu atât mai rău că ne dați un citat-definiție din Dicționarul Explicativ cu privire la noțiunea de dezbatere publică. Nu vreau să intru în detalii, nu este rolul meu să dau lecții de transparență decizională, dar nu pot să nu surprind caracterul vădit de campanie electorală pe care îl are.

2.Nici o informație de natură să ne putem face o idee despre construcția bugetului pentru 2016 cu doar două zile înainte de dezbaterea publică și o săptămână înainte de sedința CL.

Pardon? Dar despre expertiza celor interesați nicio vorbă?Un cuvințel, ceva?

3.Spun ”așa zisul proiect” pentru că nu este altceva decât o listă de elemente abstracte și cifre sterile care însumate dau niște totaluri și nimic mai mult. Prin urmare, consider că este o jumătate de măsură aruncată sfidător la adresa cetățenilor sau cu alte cuvinte, praf în ochi.

Un buget, domnule semnatar, se exprimă vizual și în scris,exclusiv prin acele elemente abstracte și cifre sterile de care vorbiți. Contabilicește vorbind- și fie vorba între noi chiar cel mai slab pregătit contabil v-ar putea ajuta în sensul asta- sumele și totalurile sunt cifre concrete care exprimă ceea ce trebuie să fie un BUGET. Explicațiile, notele de funamentare și tot bla-bla-ul de rigoare n-aveți decât să le cereți în altă formă, NU BUGETULUI! Poate că vreți chiar să faceți recomandări, dar vă invit înainte să citiți notele de fundamentare! Cereți-le și le veți primi. Și obligatoriu, cu un tovarăș cu expertiză, ca să le înțelegeți. Translatori nu există pe cifre!

4. Vorbind la propriu despre beznă, în Bistrița europeană din visele primarului și după opt ani stăpânire, există străzi pe care nu este nici măcar un corp de iluminat, nemaivorbind de trotuare sau asfalt, în timp ce investițiile utopice în pârtie de schi și bazine de înot pe dealuri sunt la loc de frunte.

De acord cu dumneavoastră, stimate semnatar. Aveți dreptate, NO COMMENT și vă sprijinim cu siguranță orice mic gest, orice început de inițiativă pe care îl veți avea în acest sens!Locuiesc pe una din străzile alea CU-N SINGUR BEC și neasfaltată.În intravilan, dar la periferie, așa că ne așteptăm și noi rândul, poate în 2016…

Apropo 1: dacă Ovidiu Crețu ne sfaltează strada în 2016-câteva sute de metri- și mai pune vreo trei becuri, m-aș bucura că, uite! se comportă el ca pe moșia lui în Bistrița, numai că și ȚINE LA EA!

Apropo 2: acu’ doi ani vă plimbați împreună cu Nea Ovidiu “la Austria, în decorul hibernal”…O fi fost după aprobarea BUGETULUI pe 2014?

Apropo 3: ce-ar fi dacă n-ați face campanie pe lucruri atât de importante ca BUGETUL? Să vă implicați activ și constructiv pentru binele tuturor? Că pe partea politică, n-aveți decât să vă luați de beregăți!